U RS već ugovaraju prve količine voća i povrća za preradu

33

Prerađivači u Republici Srpskoj već ugovaraju prve količine voća i povrća koje će preraditi, a plan otkupa skrojiće, kako kažu, na osnovu kupovne moći stanovništva i potražnje za njihovim sokovima, džemovima, salatama i drugim proizvodima.

Iako će pogoni raditi punom parom tek kad prve sorte voća i povrća dospeju za berbu, u preduzećima koja se bave preradom ističu da su vremenske prilike ključan faktor u ovom poslu.

Direktor fabrike „Sava Semberija“ Stevo Filipović rekao je za „Glas Srpske“ da su u prošloj godini, uprkos pandemiji virusa korona, zabeležili dobre rezultate, otkupili svu sirovinu koju su proizvođači dovezli pred fabriku te da su u ovu godinu ušli u punom kapacitetu.

– Trenutno radimo slatki program i list kupusa u teglama koji izvozimo za Dubai. Ugovore o zasnivanju proizvodnje i otkupu domaće sirovine smo već potpisali sa više od 100 kooperanata sa područja Semberije još u februaru – rekao je Filipović.

On je naglasio da je plan preduzeća da ove godine u saradnji sa oko 600 kooperanata bude proizvedeno i prerađeno 8.000 tona voća i povrća, što je za oko 25% više nego lani.

– Planiramo povećanje proizvodnje i naši kapaciteti mogu da ispune sve to što je planom zacrtano. Međutim, konačnu odluku doneće potrošači, odnosno potražnja. Trudimo se da stvaramo što povoljniji ambijent na zadovoljstvo svih naših proizvođača – istakao je Filipović i dodao da ova prehrambena industrija svoje proizvode plasira u Kanadu, Dubai, Nemačku, Švajcarsku i Švedsku.

Za novu sezonu spremaju se i u preduzeću „Spektar drink“, koji u svojim pogonima prvo planiraju da prerade jagode, a onda će uslediti i šljive, šipurak i jabuke.

– Kada je reč o količinama koje planiramo da otkupimo i preradimo sve prognoze su nezahvalne, jer mnogo zavisimo od vremenskih uslova. Poslednjih godina kiša je bila veliki problem proizvođačima, tako da prethodne dve godine nismo uspevali da obezbedimo dovoljno svežih jagoda. Plan je da preradimo od 25 do 30 tona jagoda, a da li ćemo uspeti toliko da nabavimo, videćemo – rekli su u preduzeću „Spektar drink“.

Dodaju i da tegle i flaše pune sirovinom iz uvoza onda kad je na domaćem tržištu nema dovoljno. U preduzeću „Spektar drink“ rekli su da su lani napravili dobru procenu i otkupili onoliko koliko mogu da prerade i prodaju.

– Sve radnike uspeli smo zadržati, a održali smo i nivo plata, uprkos poteškoćama. Uzdamo se da će situacija biti normalizovana i da će kupovna moć stanovništva biti na zadovoljavajućem nivou, jer od toga zavisi kako ćemo dalje – poručili su iz ovog preduzeća.

Stevo Filipović je naglasio da bi prema nekim najavama otkupne cene u ovoj godini mogle da porastu za pet do 20 odsto, u zavisnosti od vrste sirovine. On je istakao da su sve obaveze prema dobavljačima sirovine u prošloj godini izmirili.

Izvor: Glas Srpske

Foto: Sava Semberija, Unsplash, Pixabay


reklama