U Rusiji je počelo obavezno obeležavanje kavijara

13

U Rusiji je počelo obavezno obeležavanje crvenog i crnog kavijara. Od 1. maja proizvođači, uvoznici i distributeri su dužni da primenjuju šifru za označavanje na sve kavijare od jesetri i lososa proizvedene posle ovog datuma i da daju informacije o uvođenju proizvoda u promet u sistem obeležavanja.

Postepeno uvođenje obeležavanja crvenog i crnog kavijara u Rusiji počelo je u aprilu 2024. godine. Od 25. aprila 2024. godine u sistemu obeležavanja registrovano je više od 19 hiljada učesnika u trgovini, uključujući 834 proizvođača i uvoznika. Ukupno je izdato više od 264 hiljade kodova za označavanje.

– Nivo spremnosti industrije je visok, čak i pre početka obaveznih zahteva za obeležavanje, u promet je pušteno više od 4,5 hiljada jedinica proizvoda koje su kupci već mogli da nađu na policama prodavnica – prokomentarisao je za RIA Novosti zamenik generalnog direktora operatera sistema obeležavanja „Pošten znak” – Centar za razvoj perspektivnih tehnologija (CRPT) Revaz Jusupov.

Prema njegovim rečima, u saradnji sa Sveruskom asocijacijom ribarskih preduzeća, preduzetnika i izvoznika (VARPE) obavljen je obimni informator za industriju kavijara, a obezbeđena je kompenzacija za 50% troškova opreme za etiketiranje. Više od 60 proizvođača je iskoristilo ovaj program.

Foto: Envato


reklama