U Ruskom Selu održan „Festival gomboca“

75

U Etno kući „Torontal“ u Ruskom Selu održan je „Festival gomboca“. Takmičenje u pravljenju tradicionalnog jela vojvođanske kuhinje, koje se održava od 2013. godine, okupilo je više od 10 ekipa iz okolnih mesta.

Bila je to prilika da mlađe generacije nauče stari način proizvodnje knedli, da posetioci probaju gomboce i da se na taj način očuva lepa tradicija naše kuhinje.

Manifestaciji su prisustvovali gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, zamenica gradonačelnika, Dijana Jakšić Kiurski, pomoćnik gradonačelnika, Šandor Talpai i članica Gradskog veća, Ramona Tot.

– Rusko Selo je multinacionalna sredina, koja čuva tradiciju, kulturu i običaje svih naroda koji ovde žive. Uticaji različitih kuhinja daju i najbolje recepte za sve gurmanske poslastice, koje su sigurno očaravajuće za svakoga ko ih proba. Lepo je videti na manifestaciji i podmladak, koji će od majki i baka naučiti recepte i produžiti tradiciju pravljenja gomboca – istakao je gradonačelnik.

Manifestacija se u Ruskom Selu održava već devet godina.

– Festival je posvećen gombocama i okuplja već po tradiciji veliki broj ekipa. Takmičenje je veoma interesantno, jer se gomboce prave na različite načine i od različitog materijala, iako su najpoznatije sa šljivama. Na teritoriji našeg grada sve je više gastronomskih festivala, oseća se potreba za seoskim turizmom, a cilj je da ovih manifestacija bude što više i da budu što masovnije – dodao je Šandor Talpai, predsednik Mađarskog kulturno–umetničkog i omladinskog centra „Torontal“ u Ruskom Selu.

Foto: Grad Kikinda


reklama