U SAD za ilegalnu seču hrasta može se dobiti i godinu dana zatvora

168

Jedan Amerikanac je zbog seče i krađe starih hrastova sa poprišta bitaka Građanskog rata (1861-1865) u blizini granice Džordžije i Tenesija osuđen na godinu dana zatvora.

Čuvar Nacionalnog vojnog parka Čikamoga-Čatanuga u Fort Ogltorpu, u Džordžiji, izvestio je u septembru da nedostaje drveće.

Čuvar je rekao da je „primetio ilegalni put“ i dokaze o odvlačenju drveća iz šume na parkiralište i našao panjeve desetak posečenih stabala, uključujući nekoliko starih hrastova.

Sam je postavio obične kamere za video-igre i nekoliko dana kasnije snimio čoveka koji je došao po drva. Potom se raspitao među stanovnicima te oblasti i u pilani u Alabami, specijalizovanoj za građu od belog hrasta, i našao Džejmsa Darena Skota.

Taj pedesettrogodišnjak je tek posle šestomesečne istrage optužen za krađu, priveden ovog meseca i prihvatio je sporazum o priznanju krivice uz kaznu od 11 meseci i 29 dana zatvora.

Specijalista Ministarstva unutrašnjih poslova SAD je štetu u parku procenio na približno 60.000 dolara, ali su zvaničnici parka rekli da je posečeno drveće staro više od 100 godina neprocenjivo.

Foto: Chickamauga & Chattanooga National Military Park/Facebook


reklama