U Srbiji pokrenuta aplikacija koja vodi računa o roku upotrebe namirnica iz frižidera

16

Mobilna aplikacija “UseAllFood”, koja na srpskom jeziku obaveštava korisnike o stanju namirnica u frižideru i tako im pomaže da bacaju manje hrane, postala je dostupna i građanima Srbije.

Aplikaciju je razvila domaća kompanija “HyperEther” iz Novog Sada. Sve što bi korisnici trebalo da urade, kako bi na vreme iskoristili namirnice koje su kupili, je da svakog dana fotografišu frižider, a aplikacija automatski obrađuje informacije sa fotografije i na osnovu toga obaveštava o stanju namirnica.

Osim što će korisnicima omogućiti da bolje planiraju nabavku i spremanje hrane, cilj ove aplikacije je i da pomogne u smanjenju količine otpada od hrane u domaćinstvima.

Inicijativa “UseAllFood” (Zero Food Waste Household) za smanjenje otpada od hrane, koju sprovodi kompanija “HyperEther” izabrana je kao jedno od najboljih rešenja na javnom pozivu “Izazov za upravljanje bio-otpadom”, koji je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine Srbije, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Foto: Unsplash, UseAllFood


reklama