U Srbiji se pravi ultrapremium dunjevača

1531

Posle tri decenije uspešne proizvodnje rakije, u podrumu „Radulović“ su se odlučili da udare na sam vrh, i to ne samo domaćeg tržišta.

Već više od trideset godina u Porodičnom podrumu „Radulović“ u Čitluku kod Kruševca voće prerađuju u veoma kvalitetne rakije, ali to im više nije dovoljno. Sada su se odlučili da od svoje dunje naprave i na tržište plasiraju ultrapremium rakiju od dunje.

Ta rakija bi trebalo da bude jedinstvena, ne samo na tržištu Srbije, već i šire. Tome svakako doprinosi činjenica da je destilat odležao u hrastovim buradima gotovo tri decenije i za to vreme postao dostojan da ponese naziv „dukat 27“, i da se otisne u konkurenciju najboljih alkoholnih pića na svetu.

Slične voćne rakije na tržištu nema, kaže vlasnik podruma Milan Radulović.

– Tvrdim da ne postoji nigde rakija od dunje, a da je stara 27 godina, ni da je ovakvog kvaliteta. Nađite mi viski koji ima miris, ukus i buke sličan dunjevači i ja vam poklanjam celu proizvodnju – uveren je u svoj proizvod Radulović.

Dunju Radulovići uzgajaju na četiri hektara za destileriju koja postoji od 1991. godine. Tada je proizvodnja počela slučajno, kaže vlasnik, kada je dunja već decenijama bila tu, a o dunjevači iz Vojvodine kao odličnom piću se čitalo u jednom novinskom članku.

– Umesto da dajemo dunju firmi „Vino Župa“ za sokove, u vreme kada je već počela inflacija, odlučili smo se da pravimo rakiju. Odmah smo dobili 700, 800 litara odličnog destilata, i to je osnova za ovu našu dunju staru 27 godina koju spremamo za tržište od 2018. godine – kaže vlasnik podruma.

Radulović insistira na kvalitetu, pre svega sirovine.

– Veoma mnogo brinemo o našim dunjama, ali i kada smo ih otkupljivali, pre nego što je stasao naš novi dunjar, uvek smo imali najbolju sirovinu u Srbiji. Ja sam odlučivao od koga se kupuje, kada se bere i, naravno, davao sam najbolju cenu – napominje gazda Milan.

Radulović ističe da su četiri uslova potrebna da se ispune da bi se dobila vrhunska rakija.

– Prvi uslov je kvalitetna sirovina, dunja potpuno zrela, ali bez truleži. Zatim, da se obavi kvalitetna fermentacija, pa sledi najbolje moguće pečenje rakije, odnosno destilacija. A na kraju dolazi posebna nauka, odležavanje i „starenje“ rakije. Kod nas je ova rakija prošla kroz tri bureta, od dve vrste drveta, i iz njih izvukla sve što se može da se oplemeni, a potom i dugotrajnu homogenizaciju u prohromskim tankovima – objašnjava ovaj tehnolog.

Radulović ima u destileriji primenjen HASSP standard kvaliteta i bezbednosti (prehrambenog) proizvoda, ali obavlja i one kontrole koje nisu obavezne propisima.

– Radimo i međufaznu laboratorijsku kotrolu, ne samo finalnog proizvoda. Tako smo sigurni kako ćemo da od meke rakije drugom destilacijom dobijemo vrhunski proizvod. To košta od 50 do 70 evra po analizi, ali je taj trošak minoran u odnosu na efekte koje dobijamo. Na svakoj našoj flaši nalazi se i broj izveštaja analize – napominje Radulović.

A ni pomenute flaše nisu obične jer za Podrum „Radulović“ se rade po ekskluzivnoj narudžbini u Kini, po dizajnu za koji je projekat trajao dve godine. Takva flaša ide u posebnu kutiju, koja je obložena prirodnom kožom.

Za koliko će se ova premijum rakija ograničene ukupne količine prodavati u Srbiji, još se ne zna, ali će cena biti formirana početkom 2023. godine, kada će se znati i ko će biti nacionalni distributer.

Izvor: Agro TV, 24sedam

Foto: Agro TV


reklama