U subotu počinje Futoška kupusijada

69

Ovogodišnja Futoška kupusijada počinje u subotu, 5. novembra, a organizatori su za posetioce pripremili bogat program.

Pored takmičenja u najtežoj glavici, učesnici će se nadmetati i u pravljenju jela od kupusa.

Futoška kupusijada predstavlja jedinstvenu manifestaciju u Srbiji po tematici kojoj je posvećena i bogatstvu mogućnosti koju pruža autohtona sorta futoškog kupusa. Futoški kupus se znatno razlikuje u odnosu na sve druge.

– Prepoznati zbog svoje neujednačenosti. Glavice mogu biti od kilograma do tri kilograma, nekad četiri. Najteža glavica je na Kupusijadi bila devet kilograma, prošle godine, pre tri godine je bilo i po 15 kilograma. Boja je specifična, karakteristična, bledo zelenkasta – kaže Uroš Puača, zamenik predsednika Udruženja „Futoški kupus“.

Uvertira za ovogodišnju manifestaciju je „Mini kupusijada“ koja će biti održana u Osnovnoj školi „Miroslav Antić“, dok će učenici Poljoprivredne škole iz Futoga predstaviti svoje proizvode na tezgi, prethodno ukrašenoj aranžmanima od kupusa koji su sami uzgajali.

– Gledaju kako proizvodimo seme kupusa, kako u stvari teče ta proizvodnja do gotovog proizvoda. Naravno da su motivisani da vide šta su oni radili, šta su proizveli – kaže Ljubica Pajić, koordinator za nastavu Poljoprivredne škole u Futogu.

Ideja ove manifestacije je promocija autohtone sorte futoškog kupusa i njene uloge u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga.

Gosti u revijalnom delu biće pevači i članovi kulturno-umetničkog društva.

Program počinje u subotu u podne i trajaće do kasnih večernjih sati.

Izvor: RTV

Foto: Agro TV, Turistička organizacija Grada Novog Sada


reklama