U svetu zaplenjeno 16.000 tona falsifikata hrane i pića

9

Za samo šest meseci na globalnom tržištu zaplenjeno je oko 16.000 tona falsifikovane hrane i piće iz ilegalne prodaje. Vrednost te robe procenjena je na oko 54 miliona evra, a izdato je više od 600 naloga za hapšenje.

Ovu akciju (Opson 2020), čiji je cilj utvrđivanje ilegalne trgovine namirnicama, vodili su Evropol i Interpol. Deseta je po redu, a trajala je od decembra 2020. do juna 2021. godine. Njome su bile obuhvaćene 72 države, uključujući 26 članica EU. Akciju su podržali i Evropska kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF), Generalni direktorat Evropske komisije za zdravlje i bezbednost hrane, Zavod za intelektualnu svojinu Evropske unije, nacionalna regulatorna tela za hranu i partneri iz privatnog sektora.

Kako se može videti na sajtu Evropola, među državama u kojima je sproveden nadzor tržišta nalazi se i Srbija. U našoj zemlji, uz još nekoliko evropskih država (Austrija, Nemačka, Francuska, Belgija, Grčka, Italija…), organizovane su ciljane akcije kontrole trgovine medom zbog sumnje da se umesto prirodnog prodaje i lažni, od kukuruznog sirupa. Navodi se da je lažni med u prodaji još od 1970. godine, kada je taj visokofruktozni sirup postao široko dostupan.

– Da bi dobili na količinama i dobit od ilegalne prodaje, kriminalci u pravi med dodaju kukuruzni sirup. Ovo utiče na tržište, koje postaje preplavljeno falsifikatima, ali i snižava cenu originalnim proizvodima – ističe se u saopštenju Evropola i dodaje da su pčelari prinuđeni da smanjuju cene svojih proizvoda, što na kraju dovodi do smanjenja proizvodnje i populacije pčela u košnicama. Ističe se da su nacionalne vlasti imale zadatak da provere unutrašnje tržište, uključujući direktnu prodaju, distributere, maloprodaju, pijace… Sprovođene su laboratorijske analize radi detekcije lažnog meda.

Konkretni rezultati akcije, osim zbirnih podataka o zapleni na svim tržištima, nisu još objavljeni, a prema nezvaničnim informacijama, sve što je eventualno utvrđeno kao podatak šalje se direktno MUP-u. Evropol navodi da je na svim kontrolisanim tržištima obavljeno 495 kontrola, sedam procenata kontrolisanog meda nije bilo u skladu s propisima, što je dovelo do zaplene 51.000 kilograma lažnog meda.

Istovremeno, portal „Poslovni” objavio je kako je u Hrvatskoj otkrivena velika prevara jer je konjsko meso prodavano sa deklaracijom teletine i to preko interneta. Kako se navodi, hrvatske nadležne službe još se nisu izjasnile o tom slučaju. Evropol je objasnio kako je u ovoj akciji pružena podrška nacionalnim vlastima u borbi protiv ilegalne trgovine konjskim mesom. Ciljano su sprovedene akcije kontrole u Belgiji, Hrvatskoj, Danskoj, Francuskoj, Irskoj, Italiji i Španiji, što je dovelo do otvaranja tri nove istrage u zemljama Evropske unije. U hrvatskim medijima se navodi da su pronađeni i falsifikovano vino i votka, kao i u mnogim državama koje su obuhvaćene akcijom.

Biljana Borzan, zastupnica u Evropskom parlamentu, za ovaj portal kazala je da se evropski zakoni redovno menjaju, poboljšavaju i pooštravaju kako bi sprečili falsifikovanje hrane, ali da, nažalost, uvek ima maštovitih pojedinaca koji nađu rupe u zakonu.

– Falsifikovanja se vrlo često dešavaju kada se govori i o hrani koja je označena kao bio, eko i slično, koju najčešće uzimaju osobe zbog zdravstvenih razloga. Time je ta nesreća veća – istakla je Borzan, dodavši da su kazne toliko pooštrene da bi trebalo da odvrate svakog ko pokuša da vara.

Evropol ističe da falsifikovani alkohol i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju za potrošače i ugrožava rad legalnih proizvođača. U poslednjoj akciji zaplenjeno je ukupno 1,7 miliona litara vina, piva i jakih alkoholnih pića, a nadležni navode da se većina prekršaja odnosi na vino i votku.

Izvor: Politika

Foto: Unsplash


reklama