U Tavankutu održana republička smotra učeničkih zadruga

31

Tavankut kod Subotice bio je domaćin republičke smotre učeničkih zadruga. Osnovci i srednjoškolci iz više gradova Srbije predstavili su proizvode, kako umetničke, tako i one za široku potrošnju, koje su sami kreirali i napravili.

Osim igre, druženja i zabave, učeničke zadruge ne samo da okupiraju vreme dece na najbolji način, već razvijaju i njihov preduzetnički duh.

Kad se male ruke slože, sve se može – reči su popularne dečije pesmice. Ova decu su odavno prerasla tu pesmicu, a po onome što su izložili u Tavankutu, oni matorci koji se stalno žale kako posla nema mogu slobodno da se postide. Jer, kroz učeničke zadruge, njihova mašta zaista može svašta. Pa se tako mogao kupiti sapun, destilovana voda, hrana za pse, čestitke, bukmarkeri, pa čak i slike od slame. Sve dečijih ruku delo.

– Jako je zanimljivo i sve mi se sviđa. Ja sam ovde prvi put, tako da mi je jako zanimljivo – kaže Anja Davčik iz Hemijsko-tehnološke škole Subotica.

– Ova manifestacija za mene znači sticanje novih prijateljstava i novih poznanstava – dodaje Nikoleta Čupak iz Osnovne škole „Matija Gubec“ u Tavankutu.

– Ovo stvarno znači za mene zato što ja volim umetnost i nadam se da ću biti bolja u tome – smatra Svetlana Nikolić iz Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko”, Prokuplje.

Škole su te čiji je zadatak da im uključe maštu. Ako jedna škola u Tavankutu ima tri-de printer, onda su svi izgovori drugih škola zbog čega se njihova deca ne druže i ne stvaraju na ovakav način samo – izgovori.

– Deca koja su uključena u vannastavne aktivnosti pokazalo se postužu i bolje rezultate u učenju i motivisani su i da učestvuju i na takmičenjima jer shvate koliko znači kada se ti sa nekim družiš, kada ti nešto malo i zaradiš koji novčić i, prosto, imaš mogućnost da putuješ – ističe direktorka Osnovne škole „Matija Gubec” Tavankut, Stanislava Stantić Prćić.

Pored domaćina, na smotri su predstavljeni proizvodi zadruga iz još dvanaest gradova u Srbiji.

Izvor: RTV

Foto: Hemijsko-tehnološka škole Subotica


reklama