U toku čišćenje kanala Novi Sad – Savino Selo

37

U okviru redovnog održavanja Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, u toku su radovi na čišćenju kanala Novi Sad – Savino Selo, ukupne dužine 5 km, koji podrazumevaju izmuljenje korita, tarupiranje i čišćenje nasipa.

Trenutno se radovi obavljaju na desnoj obali Malog kanala, na potezu između Rumenačkog mosta i gradilišta novog železničkog mosta. Posle toga predstoje radovi na deonici uzvodno od Novosadske prevodnice, kao i u delu neposredno uz prevodnicu.

Čišćenju kanala pristupilo se zbog velikog širenja trske duž samog kanala, čime se usporavala voda u priobalnom delu što je za posledicu imalo nagomilavanje mulja. Obalu kanala potrebno je očistiti od mnogobrojne vegetacije, ali kako ne bi došlo do erozije obale, kao zaštitni pojas ostavlja se jedan metar ravnomerno raspoređene priobalne vegetacije.

Svi ovi radovi izvode se specijalizovanim mašinama, a izvađeni materijal se amfibijskim bagerom utovara u barže i transportuje dalje do obližnje prirodne depresije. Prema dosadašnjoj dinamici radovi bi trebalo da budu završeni u aprilu, dva meseca pre ugovorenog roka, a očekuje se da će ukupno biti uklonjeno 40.000 m3 mulja i vegetacije.

Foto: JVP „Vode Vojvodine“


reklama