U Topličkom kraju očekuje se dobar i kvalitetan rod grožđa

46

Vremenske prilike, praćene visokim temperaturama i velikim brojem sunčanih dana u proteklom periodu, išle su na ruke vinogradarima, koji naglašavaju da grožđe „voli“ sunce.

Da su vremenske prilike pogodovale grožđu potvrđuje i Dragan Kovačević, menadžer u „Topličkim vinogradima“ iz sela Gojinovac, nedaleko od Prokuplja, koji se prostiru na površini od skoro 50 hektara.

– Proizvodnja grožđa u vinogradu odvija se planiranom dinamikom. Za sada nemamo nikakvih problema što se tiče zdravstvenog stanja grožđa, kao i očekivanim prinosima. Ako vremenske prilike budu povoljne do berbe očekujem da ovogodišnji rod bude skoro 300.000 kilograma, što je za blizu 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu – izjavio je Kovačević i naglaseo da se očekuje da berba ranih sorti belog grožđa počne početkom septembra.

I vinogradari iz Velike Plane, Reljinca, Sokolovice i drugih prokupačkih sela očekuje dobar i kvalitetan ovogodišnji rod grožđa.

Savetodavac za voćarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja, Milan Tošković, naglašava da u topličkim i prokupačkim vinogradima nije prisutna ni jedna bolest.

– Nakon obilaska terena nismo mogli uočiti ni jedni vrstu bolesti vinove loze. Budu li vremenske prilike u narednom periodu povoljne, smatram da će mnogi proizvođaći imati rekordnu proizvodu i dobar kvalitet grožđa – izjavio je on.

Foto: Grad Prokuplje, Toplički vinogradi


reklama