U Topoli grad oštetio preko 500 hektara pod voćem i vinovom lozom

114

Iako je teritorija opštine Topola pokrivena automatskim protivgradnim stanicama i protivgradnih raketa ima dovoljno, skoro svakog proleća ovu opštinu pogodi elementarna nepogoda – grad, a štete na voćnjacima i ostalim poljoprivrednim kulturama beleže se i do 50 odsto.

Tako je bilo i prošle sedmice, kad je u sredu u nekoliko sela grad obrao deo ovogodišnje letine.

– Radarski centar „Bukulja“ je dejstvovao, ispaljeno je za kratak vremenski period preko 100 raketa samo nad teritorijom Topole, ali to na žalost nije bilo dovoljno. Jak grad padao je u Vinči, Božurnji, Šumama. Naša lokalna komisija je obišla zasade i utvrdila da je šteta načinjena na 480 hektara pod voćem i pod vinovom lozom na 56 hektara. Stepen štete se kreće od 20 do 50 odsto što se tiče voća i 20 do 30 odsto na vinovoj lozi, uglavnom su to veća oštećenja na mladim zasadima. Na voću je gubitak na kvalitetu, ali nemamo gubitak na kvantitetu – izjavio je za TopPres prvi čovek opštine Topola Igor Petrović.

On je apelovao na poljoprivrednike da osiguraju svoje zasade i da na taj način ostvare povraćaj od 80 odsto.

– Poljoprivrednici znaju da nema 100 odsto zaštite kada je grad u pitanju, ali ako osiguraju svoje zasade imaće povraćaj od države 70 odsto, i od lokalne samouprave 10 odsto, tako da imaju mogućnost od 80 odsto povraćaja. Takođe, da razmišljaju i o protivgradnim mrežama, naročito u selima koja su često zahvaćena gradom – naglašava Petrović.

Gradonosni oblaci pričinili su štete na voću i vinovoj lozi u selima Bor, Šatornja, Vinča, Plaskovac, Šume.

Izvor: TopPres

Foto: PIS


reklama