U Vladu Srbije stigao predlog o uvođenju vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača

43

Udruženje “Moja Srbija” uputilo je Vladi inicijativu za pokretanje akcije podele vaučera za subvencionisanu kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača iz Srbije.

– Podela vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača zasnivalo bi se na višegodišnjem iskustvu stečenom tokom trajanja akcije podele vaučera za odmor u Srbiji – rekao je predstavnik tog udruženja Milan Ristić.

On je dodao je da bi se u akciju uključile i lokalne samouprave, koje bi bile zadužene da organizuju proizvođače iz svog kraja i da obezbede centralizovanu prodaju njihovih proizvoda, dok bi se za ponudu robe koristile internet platforme.

Srbija već nekoliko godina deli vaučere za odmor u zemlji, koji su subvencionisani iz budžeta sa 5.000 dinara po osobi.

Najveći broj registrovanih komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, koja bi, kako se navodi, imala pravo da se prijave za učešće u akciji i da ponude svoju robu građanima Srbije, nalazi se u ruralnim oblastima ili u nerazvijenim seoskim sredinama.

Ističe se da bi se izdvajanjem sredstava iz budžeta Srbije za subvencionisanu kupovinu njihovih proizvoda, pokrenuo razvoj tih oblasti, što bi u budućnosti dovelo do većeg interesovanja mladih za život i rad u tim krajevima.

– Proizvodnja domaćih proizvoda zasniva se na stopostotnom korišćenju domaćih sirovina, pa bi sav novac koji se usmeri u njen razvoj ostajao u Srbiji i u veoma kratkom roku bi se vraćao u državni budžet, a sigurni smo da bi pokretanje ove akcije svake godine dovodilo do dvocifrene stope rasta kao u domaćem turizmu – rekao je Ristić.

U udruženju “Moja Srbija” ocenili su da postoji i veliki broj građana Srbije u dijaspori, koji su zainteresovani za kupovinu domaćih proizvoda, a da je danas veoma lako i povoljno dostaviti robu iz bilo kog mesta u Srbiji, na kućni prag ljudi u rasejanju.

Foto: Unsplash


reklama