U Vojvodini primetna oštećenja od mraza na poljima pod pšenicom, ali nema razloga za brigu

30

Na poljima pod pšenicom u Vojvodini primetna su oštećenja od mraza, ali nema razloga za brigu da će to nepovoljno uticati na dalji razvoj te ozime strnine, kažu ratari i agronomi, jer će se biljke regenerisati.

Sada je važno pravilno prihraniti useve azotnim đubrivima i vršiti suzbijanje glodara.

Saša Atanasković, ratar iz Turije, ima 13 jutara pod pšenicom i, kako navodi, primetna su oštećenja na usevima od mraza. To, kako kaže, neće uticati na dalju vegetaciju jer će se biljke oporaviti, tako da je ocena da je hlebno žito, ipak, u dobrom stanju.

– Za sad je dobra pšenica, mada su mrazevi napravili malo štete, uglavnom je to samo na lisnoj masi. Gledali smo čvor bokora, on je zdrav i pšenica će se obnoviti. Ono staro lišće će odbaciti i ja smatram da će se ona regenerisati lepo i da neće biti umanjenja prinosa zbog ovog – rekao je Atanasković.

I agronom Vladimir Rankov iz PSSS Vrbas smatra da ratari nemaju razloga za brigu kad je reč o oštećenjima od mraza u usevima pšenice.

– Ono što je zabrinulo sve poljoprivredne proizvođače na celoj teritoriji delovanja službe, jeste te niske temperature u proteklih desetak dana, koje su iznosile i minus 10 stepeni Celzijusa, uticale su na to da pšenice požute, da na listovima ima nekrotične pege. Poljoprivrednici ne treba da se plaše, to lišće će biljke izgubiti i ta pšenica će ostati – objasnio je Rankov.

Na području delovanja Poljoprivredne savetodavne stručne službe Vrbas pšenica je minule jeseni posejana na 28 i po hiljada hektara.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama