U Vučju održani “Dani kruške”

45

U Vučju je šesti put održana manifestacija pod nazivom “Dani kruške”.

Ova manifestacija ima za cilj promociju poljoprivrednih proizvođača i ove kulture po kojoj je vučjanski kraj prepoznatljiv. Ovom dešavanju prisustvovao je i gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović.

Prisutnima se obratila u ime lokalne samouprave Jelena Stanković, član Gradskog veća.

– Od ukupne površine zasada, pod kruškom je preko 530 hektara, što iznosi oko 10 posto od ukupne površine pod zasadom voća u Jablaničkom kraju. S obzirom na to da se najveće površine pod kruškom nalaze upravo u vučjanskom kraju, naši današnji domaćini su voćari iz Vučja i okolnih mesta. Ovakve manifestacije organizuju se u cilju promocije poljoprivrednih proizvođača i njihovih proizvoda – kazala je Stanković i dodala:

– Istovremeno, trudimo se da poljoprivrednim proizvođačima pružimo finansijsku podršku koja će im olakšati rad. Prošle godine smo rebalansom budžeta planiranih 30 miliona za subvencije povećali na 34,5 miliona. Od 2013. godine utrošeno je ukupno 216,5 miliona dinara na preko 6.300 subvencija za naše poljoprivrednike. Do sada smo uspeli da rešimo mnoge problem i stvorimo bolje uslove rada pa smo u atarske puteve, komasaciju i elektrifikaciju polja investirali ukupno 250 miliona dinara.

Predsednik Saveta mesne zajednice Dejan Pešić zahvalio se gradonačelniku dr sci. med. Goranu Cvetanoviću i Lokalnoj samoupravi na podršci koju pružaju poljoprivrednim proizvođačima.

U okviru „Dana kruške“ organozovano je takmičenje u brzoj pripremi krušaka za kompot, a dodeljene su i nagrade za najveću površinu na kojoj se uzgajaju kruške, za najlepšu gajbu krušaka, za najbolju rakiju i za najmlađeg uzgajivača kruški.

Foto: Grad Leskovac


reklama