U Vučju održani “Dani vodenice”

69

U Vučju je po deveti put organizovana tradicionalna manifestacije “Dani vodenice“ koja je okupila veliki broj stanovnika sa teritorije grada Leskovca koji su imali priliku da uživaju u prigodnom kulturno-umetničkom programu u organizaciji Doma kulture u Vučju, ali i pripremanju i degustaciji kulinarskih specijaliteta od najfinijeg brašna koje se na tradicionalan način melje u ovim vekovima starim objektima.

– “Dane vodenice” organizujemo sa posebnim zadovoljstvom da bismo sačuvali tradiciju, arhitekturu naših vodenica, da sačuvamo tradicionalna jela. Vučjanka kao biser Vučja svojom snagom i kamen svojom težinom melju žito i tako dobijamo naše tradicionalno jelo proju, kačamak. Nekad je Vučje imalo 18 vodenica u radu, trenutno rade njih pet, a zahvaljujući podršci grada i ličnom angažovanju gradonačelnika dr sci. med. Gorana Cvetanovića svake godine obnavljamo po jednu vodenicu i stavljamo je u pogon – kazao je direktor Doma kulture u Vučju Bratislav Stanisavljević, poželeo je prisutnima dobrodošlicu.

Aleksandra Đorđević, član Gradskog veća obratila se u ime lokalne samouprave.

– Na ovom mestu nekada je bilo više vodenica. Danas su ostale pet koje grad čuva od propadanja. Čuvajući ove divne građevine čija starost iznosi više od 150 godina čuvamo i negujemo lokalne vrednosti. Krajem septembra smo imali priliku da uživamo na Saboru narodnog stvaralaštva ispred Doma kulture, a danas su nas dočekali gostoljubili vodeničari i vrsne domaćice koje su za posetioce pripremile tradicionalne gastronomske specijalitete od najfinijeg brašna koje je samleveno u ovim tradicionalnim objektima. Uživajte u specijalitetima koje su vredne domaćice spremile, uživajte u žuboru divne Vučjanke – poručila je Đorđević.

Foto: Grad Leskovac


reklama