U Žitištu održan četvrti Festival rakije

111

U Žitištu je održan četvrti Festival rakija, a ove godine je iz osam zemalja na ocenjivanje stiglo više od hiljadu uzoraka rakije.

Tačnije, 293 takmičara predalo je 1.104 uzoraka rakija, a ocenjivanje je izvršio stručni žiri, dok je više od 600 rakija dobilo zlatne medalje za kvalitet.

– Tajna dobre rakije je da bude zdravo voće, sve čisto da se drži i da se uskuva to lepo kako treba – kaže Daniel Koso iz Mihajlova, dok Karči Išpanović iz Mužlje dodaje:

– Tajna dobre rakije je kao prvo porodica da je uz mene da se znamo da radimo, znoj ne mimoilazi tu tajnu.

Mirko Đukić iz Pančeva proizvodnjom rakije bavi se iz hobija, već je osvajao brojne nagrade, a na festivalu u Žitištu njegova rakija od dunje osvojila je titulu apsolutnog pobednika.

– Potrebno je dosta znanja rada i iskustva. Znači, priprema voća, fermentacija, vreme pečenja, sama destilacija i kao i odležavanje rakija – objašnjava on.

Organizatori festivala kažu da je pravljenje rakije postala nauka. Mnogo se uči i za izradu kvalitetne rakije bitno je pratiti moderne tehnologije, koristiti enološka sredstva, pratiti nivo enzima i proces destilacije.

– Dešavaju se slučajevi koji ispeku jednu dve rakije godišnje po nekom dobrom kvalitetu da dobiju zlatne medalje i da budu pobednici, ali uglavnom pobeđuju ljudi koji prate novu tehnologiju, kvalitet, enzime i onda to dovedu do vrhunca. Znači, proces destilacije da bude kako treba i onda mora da bude uspeh zagarantovan – rekao je Aleksandar Tucić, organizator Festivala rakije.

Na festivalu rakije predstavile su se destilerije, ali i proizvođači opreme i svega što je potrebno za proizvodnju rakije. Ovde se moglo naći sve od voća, kazana, flaša pa do etiketa.

– Etikete su postale svima bitne, i mali proizvođači su više okrenuti kvalitetnijim etiketama i definitivno sama proizvodnja domaće rakije je, možemo svi da zaključimo, u porastu – kazala je Dragana Šojić.

Posetioci festivala mogli su da probaju sve takmičarske rakije, kao i da uživaju u propratnom celodnevnom kulturno umetničkom programu.

Izvor: RTV

Foto: Facebook, Free Images


reklama