Udruženje za ambalažu i zaštitu životne sredine za uvođenje obaveze razvrstavanja otpada

15

Članice Udruženja za ambalažu i zaštitu životne sredine (SEPEN) saopštile su da rezultati studije o prikupljanju i reciklaži pokazuju da je u Srbiji neophodno uvesti obavezu domaćinstava da razvrstavaju svoj otpad i povećati naknadu za odlaganje otpada.

Osim toga, kako se navodi, za rešavaje problema otpada potrebno je uključivanje neformalnog sektora u postojeći sistem, uvođenje funkcionalnog sistema inspekcijskog nadzora i obezbeđivanje jednakih pravila za sve aktere.

– Postojeći sistem u Srbiji zahteva dodatna ulaganja i podizanje naknade za odlaganje otpada, dok je istovremeno neophodno ojačati sisteme za sprovođenje prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u lokalnim samoupravama – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je trošak unapređenja postojećeg sistema projektovan na oko 200 miliona evra i da bi u narednih 10 godina trebalo obezbediti prikupljanje i reciklažu oko 64 odsto ambalažnog otpada, a trenutni cilj u EU je 65 odsto.

– Eventualno uvođenje alternativnih sistema, kao što je sistem višematerijalnog depozita, značajno podiže troškove za isti vremenski period, i to na oko 1,1 milijardu evra, a rezultat bi bio oko 75 odsto prikupljenog i recikliranog ambalažnog otpada – rekao je generalni sekretar SEPEN-a Srdjan Sušić.

To udruženje ponovo poziva na što efikasniji dijalog sa donosiocima odluka u Srbiji, kako bi se finansijsko opterećenje potrošača u Srbiji svelo na minimum.

Foto: Pixabay


reklama