Udruženje odgajivača simentalske rase goveda u Kragujevcu podstiče članove da nastave proizvodnju

93

Udruženje odgajivača simentalske rase goveda u Kragujevcu postoji već 16 godina, ima 40 članova koji zajedničkim nastupanjem imaju siguran plasman mleka, mesa i ostalih proizvoda. Udruženje takođe obezbeđuje već godinu dana besplatno osemenjivanje krava za svoje članove, ali ih i podstiče da sa svojim grlima nastupaju na različitim poljoprivrednim sajmovima.

Goran Pantić se stočarstvom bavi više od 20 godina u selu Ilićevo kod Kragujevca. Pošto je 2000. godine postao tehnološki višak u fabrici “Zastava kamioni” krenuo je očevim stopama pa trenutno na farmi drži dvadeset visoko kvalitetnih grla simentalske rase goveda.

– Predajem dnevno oko 250 litara mleka mlekari “Megle”, cena je katastrofalna, 36 dinara je, a tom cenom niko od nas stočara u Srbiji nije zadovoljan pošto su skočile cene soje, kukuruza i mi radimo bez ikakvih prihoda, ni nulu ne pokrivamo. Realna cena mleka bi bila 50 dinara sa premijom od još deset dinara da bi mi mogli da se nekako uklopimo u toj proizvodnji. Sve više se farme gase, moja deca su završila škole i zaposlena su tako da dok sam ja živ da gasim sve ovo neću, boriću se do kraja dokle god budem mogao da radim – kaže Pantić.

Goranova grla se od 2015. godine takmiče na poljoprivrednim sajmovima i do sada je sa njima osvojio 18 pehara. Goran Pantić je i jedan od stalnih članova Udruženja odgajivača simentalske rase goveda Šumadija gde ostvaruje mnogobrojne pogodnosti.

– Dobro kvalitetno grlo prvo karakteriše genetika. Gledaju se leđa da budu prava, vime da bude vezano, noge pravilne. Znači, te tri ključne tačke su bitne, a genetika je presudna. Ja semena isključivo koristim iz Velike Plane, iz njihovog centra i to su sve bikovi koji su uveženi, svaka doza semena je 6.000 dinara i u svemu tome nam pomaže Udruženja Šumadija i ta semena dobijamo od njih, koliko ja doza uzmem toliko bude uplaćeno. Ima jedno godinu dana kako udruženje to radi i ja mislim da je Udruženje Šumadija trenutno jedno od najjačih udruženja u Srbiji, a to smo i dokazali i na republičkoj izložbi 2019. godine – priča on.

– Udruženje je nastalo pre svega da ljudi koji se bave proizvodnjom kravljeg mleka i mesa imaju siguran plasman, da mogu da prezentuju svoja grla na izložbama, da mogu da prodaju svoja grla i proizvode i to je uvek bio glavni cilj udruživanja. Kasnije je ovde u Kragujevcu osnovana i matična služba gde mi pokrivamo i veliki broj odgajivača sa selekcijom umatičenih grla, a naši članovi, ali i oni koji to nisu, ostvaruju preko udruženja i podsticaje od države. Mi smo kroz ovih 15 godina organizovali mnoga predavanja iz različitih oblasti od ishrane, veterine i svega ostalog gde su eminentni stručnjaci dolazili i na farmama naših odgajivača držali ta predavanja. Oni faktični imaju poklopljen ceo ciklus, od proizvodnje do plasmana i tu vide svoj interes da budu u ovom udruženju – rekao je Saša Kostić, direktor Udruženja odgajivača simentalske rase goveda Šumadija.

Udruženje odgajivača simentalske rase goveda Šumadija postoji u Kragujevcu od 2005. godine, ima 40 članova, a govedari kroz samo udruženje dnevno predaju i do četiri i po tone mleka. Udruženje je posebno ponosno na članove koji osvajaju šampionske pehare na sajmovima, te ih i na taj način podstiču da nastave svoju proizvodnju.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama