Uklanjanje prvih serija mladih izdanaka maline

820

Tokom proizvodne godine u malinjacima je veoma važna redovna pomotehnička mera uklanjanje prvih serija mladih izdanaka.

Izdanci se uklanjaju u više navrata, tri do četiri, što zavisi od njihovog porasta i razvoja. To je period od početka do kraja maja, kada ovi izdanci najviše izbijaju i brzo napreduju, zato što im odgovaraju svi uslovi – vodno vazdušni režim, temperatura, plodnost zemljišta i dr.

Kada će se prestati sa uklanjanjem ovih izdanaka zavisi od toga da li se zasad navodnjava ili ne. U zasadima u kojima nema navodnjavanja sa zakidanjem bi trebalo prestati ranije, oko polovine maja, uz moguće proređivanje kasnije po potrebi.

Kod obavljanja ove pomotehničke mere veoma je važna dobra procena, kao i da se zakidanje mladih izdanaka obavi na pravilan način, kako se ne bi oštetili rodni izdanci.

Uklanjanje se započinje kad su mladi izdanci visine oko 10 do maksimalno 15 cm, lako se kidaju rukom ili seku makazama, dok još uvek nisu zdrveneli. Zna se da kasnije sa porastom i razvojem izdanci odrvene, pa je samim tim i njihovo uklanjanje teže, a sa druge strane do tog perioda su crpeli vlagu i hranljive materije iz zemlje. Prilikom uklanjanja mladih izdanaka može se desiti pomeranje matične biljke, mogu se naneti neželjene posledice u zasadu. Zakidanjem ne bi trebalo ostavljati nadzemni deo, zato što dolazi do njegovog razgranavanja, te nije u funkciji za narednu godinu, a trošio je hranljive materije i vodu.

Kada se posle berbe pojavi veći broj mladih izdanaka, trebalo bi ih uklanjati ili proređivati, zbog povoljnijih efekata na zasad. Na taj način se prati i kontroliše broj i kvalitet izdanaka za sledeću godinu, sprečava bespotrebno korišćenje hranljivih materija i vlage.

Sa manjim sklopom biljaka postiže se bolje provetravanje i osvetljenost izdanaka koji ove godine donose rod, što je ujedno i preventivno delovanje, zato što se smanjuje opasnost od pojave bolesti izdanaka i plodova.

Posle realizacije ove mere (uklanjanja prvih serija mladih izdanaka maline) rodni potencijal izdanaka obrazovanih nakon toga znatno je veći od izdanaka koji bi se razvili od početka vegetacije. To je iz razloga smanjene konkurencije i optimalne razvijenosti izdanaka, jer koriste svu raspoloživu vlagu i hranljive materije u zemljištu.

Nasuprot pozitivnim efektima, loša procena prilikom određivanja i uklanjanja prvih serija mladih izdanaka maline daje neželjene posledice. Zato treba poznavati ovu važnu pomotehničku meru i način njene realizacije.

Izvor: dipl. inž. Ljiljana Gvozdić, PSSS Kosovska Mitrovica

Foto: Envato, Pixabay


reklama