Karakteristično stanište smuđa (Sander lucioperca) je duboka voda sa kamenitim ili peskovitim dnom, sa stalnim režimom kiseonika 7 mg po litru i prosečnom temperaturom od 10 do 18 stepeni.

Idealna temperatura za ishranu i mrest smuđa je od 10 do 14 stepeni. Smuđ se mresti u proleće, pri optimalnoj temperaturi vode od 12 stepeni. Ženka postaje polno zrela u trećoj godini života, a mužjak u drugoj.

Mrest traje dve do tri nedelje, u zavisnosti od temperaturnog režima vode, tendencije vodostaja i opštih meteoroloških uslova.

Smuđ je migratorna riba, stalno je u pokretu i u proseku prelazi po 30 km dnevno.

Ribolov smuđa može se svrstati u srednji varaličarski, prema čemu se bira odgovarajuća oprema. Prema veličini i borbenosti ribe, kao i uslovima i metodama ribolova, bira se štap koji bi trebalo da bude dug od 2,7 do 3,3 m, težine bacanja do 50 gr, brze akcije gornjom trećinom.

Ribolov smuđa varalicom

Mašinica za varaličarenje, s obzirom na težinu ribolova, treballo bi da bude kapaciteta 100m/0,35mm. Prednost je upotreba upredene strune umesto monofila prečnika 0,16-0,22 mm.

Letnji ribolov smuđa obavlja se u sumrak, noću i rano izjutra. U toku dana ribolov se obavlja džigovima, uz lagano spuštanje i podizanje pri dnu. Ovakvim vođenjem varalice imitiramo ranjenu poluživu ribu, koja je lak plen aktivnom smudu. Džigovi moraju da budu odabrani prema uslovima koji vladaju na vodi. Fina vibracija koja ne prestaje ni kad varalica stoji u mestu je glavna karakteristika lovne varalice.

Ako su uslovi na vodi odgovarajući (položaj meseca, vodostaj, atmosferski pritisak…), smuđ će u sumrak i noću loviti pri površini, često odavajući svoje prisustvo preko lenjih nečujnih virova, coktanja ili begova sitne ribe na površini vode.

Tada bi u ribolovu trebalo forsirati voblere i to plitkoronce, ako su raubi uočljivi na površini, dok su u slučaju da je površina vode glatka, dubokoronci pravi izbor.

Zimski i kasno jesenji ribolov smuđa se obavlja u nešto dubljim i tišim delovima reke. Tada je smuđ skoro stalno pri dnu, pa se zbog toga ribolov obavlja isključivo džigovima, uz karakteristično lenjo vođenje varalice.

Smuđ je tada aktivan preko dana, pa bi u ribolov trebalo izlaziti mnogo ranije nego što se to čini u letnjem periodu.

Faktori koji najviše utiču na aktivnost smuđa su mesečeve mene, atmosferski pritisak, tendencija vodostaja, itd. Ova grabljivica se može uspešno loviti tokom cele godine, osim marta i aprila, kad bi zbog mresta trebalo da je poštedimo od izlovljavanja.

Izvor: zanimljiv.org

Foto: Nature Gate