Ulje od ljutih čili papričica

275

Poznato je da su ljute papričice zdrave, jer sadrže sastojak kapsaicin, koji ima lekovita svojstva, a i u kulinarstvu se koriste kao poželjan začin pri pripremi raznih jela. Mogu se iskoristiti da se napravi ulje od ljutih papričica, koje će nam dobro doći u kuhinji, ali i kao lek za spoljnu upotrebu za reumu, bolove u zglobovima i dr. Iskustva korisnika ovog ulja su pozitivna i ono je zaista delotvorno.

Čili ulje se pravi u staklenog tegli. U čistu teglu dodajemo oprane iseckane papričice. Ovo ulje može da se pravi od svežih ili sušenih ljutih papričica. Kada su papričice u tegli, nalijemo ulje. Za ljute papričice u ulju koristimo hladno ceđeno maslinovo ulje, mada može i neko drugo u zavisnosti od namene. Zaklopite i čuvajte na tamnom mestu. Obično se za spravljanje ulja koristi 10 ljutih papričica i 4 dl maslinovog ulja.

Ako koristite sveže napravljeno čili ulje ono može biti blago, ali ako se čuva duže, čili nastavlja da oslobađa toplotu i pojačava se ljutina ulja. Čili ulje trebalo bi da ima dovoljno toplote da oslobađa svoj pravi ukus. Naravno mnogo toga će zavisiti od stepena ljutine čili paprike, odnosno sadržaja kapsaicina.

Ulje ljutih papričica može se primeniti spolja, tako što se utrlja na obolelo mesto. Čili ulje zagreva i poboljšava cirkulaciju krvi. Iritira i greje tretirano mesto na koži, te deluje nadražajno. Koristi se kod reume i bolova u zglobovima, neuralgije, radikulitisa, miozitisa. Može se koristiti i kod nekih sportskih povreda da smanji bol. Ulje ljutih paprika je sastojak koji ulazi u sastav crvene konjske masti i sličnih masti za sportske traume. Čili ulje kao lek se koristi tako što se u tankom sloju nanese na bolno mesto i ostavi se da deluje. Samo vodite računa da rukama ne dirate oči.

Čili ulje se koristi kao dodatak jelima. Može se dodavati u bilo koje jelo koje koristimo, ali obično ide u paste, rižota i morske plodove. Čili ulje može da se koristi i za prženje ili za začinjavanje salate.

Izvor: Lekovite biljke

Foto: Envato


reklama