ULO hladnjače

177

Pre nego što se poljoprivredni proizvođači opredele za investiranje u rashladne kapacitete, posebnu pažnju moraju da obrate na izbor tipa hladnjače i tehnologiju sistema hlađenja.

Jedna od rashladnih hladnjača jesu i ULO hladnjače u kojima se primenjuje ULO (Ultra Low Oxygen) tehnologija.

ULO hladnjače su skladišteni prostori sa kontrolisanom atmosferom, odnosno ultra niskom koncentracijom kiseonika.

U ovakvim objektima (ili komorama) nivo kiseonika održava se između 1,5-2%, a nivo ugljen-dioksida do 1,5%. Na ovaj način voću ne dozvoljavamo da normalno diše, smanjujemo kiseonik („gušimo“ ga) i ono usporeno diše.

Ovako skladišteno voće može da izdrži duži vremenski period (na primer, jabuka do 300 dana).

Da ne bi u kasnijem periodu investicija bila promašaj, trebalo bi voditi računa prilikom izbora materijala i strogo se pridržavati ULO tehnologije. Posebnu pažnju potrebno je obratiti da panelski spojevi budu gasno izolovani, vrata i podovi budu gasno nepropustljivi. U svetu, ULO tehnologija najčešće se primenjuje kod čuvanja jabuka i krušaka, blizu 70%, dok je kod nas to 3-4%.

Saveti stručnjaka koji se bave ULO tehnologijom svode se na to da se uvođenje ULO atmosfere isplati za hladnjače sa skladištenim prostorom preko 150 tona, dok ekonomska veličina hladnjače počinje od 5-6 komora za poljoprivredna gazdinstva, a 10-12 komora za zadruge i udružene grupe građana.

Izvor: dr Mijodrag Đorđević, PSSS Zaječar


reklama