Unapređena regulativa u oblasti zaštite prirode

14

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović učestvovala je u društvenom dijalogu na temu “Unapređenje zakonodavnog okvira za zaštitu prirode“, na kojem je predstavila šta je u prethodnom periodu urađeno kako bi se prirodna dobra na najbolji način zaštitila.

Vujović je na skupu, koji je inicirala i otvorila ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, podsetila na to da su izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode usvojene pre dva meseca, čime je unapređena regulativa koja se odnosi na ovu važnu oblast.

Ona je navela da je izmenama zakona zabranjena izgradnja hidroelektrana u zaštićenim područjima sva tri stepena zaštite, a povećan je i udeo teritorije Srbije pod zaštitom na gotovo osam odsto, tako što su uspostavljena četiri nova zaštićena područja.

Takođe, kako je dodala, usvojen je i Program zaštite prirode Republike Srbije za period 2021–2023. godine kao glavni strateški dokument za očuvanje biološke raznovrsnosti.

Ministarka je uputila poziv civilnom sektoru da se više uključi u javne rasprave, jer je zaštita životne sredine generacijsko pitanje koje treba sve da ujedini.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob ocenila je da je u prethodnoj godini mnogo urađeno i da je usvojen set važnih zakona, dodajući da je to pokazatelj da država ulaže velike napore i shvata potrebu da se hitno reaguje u ovoj oblasti.

Ona je konstatovala da je primetno i da među građanima raste svest o značaju zaštite životne sredine.

Foto: Vlada Srbije, Unsplash


reklama