Uplata subvencija za poljoprivrednike grdeličkog kraja

13

Posle vučjanskog i manojlovačkog kraja, i poljoprivredni proizvođači sa područja Grdelice i okoline mogu da očekuju uplatu podsticajnih sredstava grada Leskovca u ukupnoj visini od 3,2 miliona dinara.

Od 994 korisnika i 34,5 miliona dinara iz budžeta grada, ukupno 106 poljoprivrednih gazdinstava iz ovog dela opštine je apliciralo za subvenciju koju će uglavnom koristiti za unapređenje plasteničke proizvodnje, meru koja je i inače bila najtraženija ove godine.

Budućnost poljoprivredne proizvodnje je u plastenicima koji se u leskovačkom kraju prostiru na oko 1.700 hektara. Većina poljoprivrednika je krenula sa nekoliko malih plastenika, postepeno su se razvijali i danas mnogi od njih imaju proizvodnju povrća koja se može videti u razvijenim zapadnim zemljama. Takav je slučaj i sa mladom poljoprivrednicom Draganom Stojanović iz Donjeg Bunibroda koja pokazuje da su spoj porodične tradicije, znanja i pametnog ulaganja uvek dobar recept za uspeh. Ova tridesetogodišnja majka dvoje dece se duže od deset godina bavi proizvodnjom paradajza, paprike, krastavca, kupusa i ljutih papričica u 20 plastenika koje održava sa ostalim članovima porodice. A u planu je podizanje još desetak.

Ove godine je preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ostvarila pravo na subvenciju za mlade poljoprivrednike zahvaljujući kojoj je nabavila priključne mašine za plastenike vredne 2,4 miliona dinara, od čega je 75% pokrilo ministarstvo. Prema njenim rečima i grad i država više nego ikada ulažu u ovu važnu granu privrede i ne krije zahvalnost i radost zbog toga.

– Prijavila sam se za gradsku subvenciju zato što u proizvodnju treba stalno ulagati. Ulaganja su velika tako da nam svaki dinar znači. Sredstva koja sam dobila ću iskoristiti za sistem za navodnjavanje i crni najlon za plastenik. Hvala državi, gradonačelniku i gradu na sredstvima i svemu što čine za nas mlade poljoprivrednike – kaže Dragana.

U Donjem Bunibrodu se većina domaćinstva bavi proizvodnjom povrća, a plastenici su uobičajena pojava. Ovde je poljoprivredno zemljište kvalitetno, a u neposrednoj blizini je i Tulovska reka koja poljoprivrednicima pruža mogućnost navodnjavanja, ali je decenijama unazad, zbog čestih izlivanja, uzrokovala štete. Ovaj problem je i zvanično rešen tekuće godine izgradnjom rasteretnog kanala u koji je grad Leskovav uložio skoro 100 miliona dinara.

Foto: gradleskovac.org


reklama