Uprava za veterinu će dodatno pooštriti mere prilikom uvoza mesa

105

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović održao je sastanak sa predstavnicima klaničarske industrije Srbije, na kome je postignuta saglasnost o potrebi još veće orijentacije ka domaćoj proizvodnji i prihvatanju što veće količine domaćeg mesa za potrebe klaničarske industrije.

Upravi za veterinu je dat nalog da dodatno pooštri mere prilikom uvoza, poštujući najviše zdravstvene standarde, kako bi se zaštitilo domaće tržište.

Inače, prethodnih dana održana je serija sastanaka proizvođača svinja i prerađivača.

– Potpuno smo saglasni da će u narednih par nedelja doći do rasta tražnje za domaćom sirovinom, a u isto vreme i cene na domaćem tržištu – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Takođe, navode, da su pre nešto više od deset godina, oni koji su pregovarali uslove u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP) ispustili priliku da kvalitetno zaštite mesnu prerađivačku industriju, zbog čega se i danas u jednom delu te privredne aktivnosti plaća danak tome.

– Ministarstvo poljoprivrede i druge nadležne institucije će naći način da reše ovaj „teški faul“ koji je učinjen prerađivačima mesa, indirektno i samim uzgajivačima svinja – poručuju iz ministarstva.

Foto: Free Images, Pixabay


reklama