Urbano pčelarstvo na krovu Ada Mall-a

237

Ada Mall je prvi tržni centar koji uzgaja medonosne pčele na svom „zelenom krovu“ preko namenski izgrađenih košnica, baš kao što se radi i u Gradskoj kući u Beču.

Visoko iznad frenetičnih beogradskih gradskih ulica, prepunih kupaca koji kupuju, turista u obilasku i radnih ljudi, u Ada Mall-u ćete pronaći nove „komšije“ koji su takođe zauzeti kao pčele, i to sa dobrim razlogom – jer to i jesu pčele!

– Ove sezone košnice držimo na krovu tržnog centra Ada Mall. Borimo se da osnažimo lokalnu zajednicu i podstaknemo ljude da gaje pčele kao ekološku inicijativu, jer smo raličiti. Kada je tim Ada Mall-a razmatrao ideje za održivost, pomislili smo: „Šta ako uradimo nešto drugačije? Šta ako uradimo nešto sa malo više srca i duše?” – kažu u Ada Mall-u i dodaju:

– Ljudi nas često pitaju: „Ima li dovoljno zelenila? Ima li dovoljno polena“? Naš odgovor je: „Bili biste iznenađeni“. Pčele pronalaze cvetne bašte i drveće na terasama našeg tržnog centra i Ada Ciganliji da bi se hranile, a svakodnevno se vraćaju na isto mesto, u svoje košnice na krovu Ada Mall-a.

Foto: Ada Mall


reklama