Urme – pune minerala, a slatke kao med

135

Osim što imaju izuzetan slatki ukus, urme su bogate važnim hranljivim sastojcima i imaju niz prednosti za naše zdravlje.

Pošto se jedu kao sušene, imaju više kalorija od većine svežeg voća. Većina kalorija u urmama potiče od ugljenih hidrata. Ostatak – od veoma male količine proteina.

Uprkos kalorijama, urme sadrže neke važne vitamine i minerale pored značajne količine vlakana (magnezijum, bakar, gvožđe, mangan, vitamin B6).

Sto grama urmi ima oko 300 kalorija, 75 grama ugljenih hidrata, sedam grama vlakana, dva grama proteina.

Vlakna mogu biti od koristi za zdravlje sistema za varenje i sprečavaju zatvor. Urme pozitivno utiču na redovno pražnjenje creva, što potvrđuju i studije. Štaviše, vlakna u urmama mogu biti korisna za kontrolu šećera u krvi. Vlakna usporavaju varenje i mogu pomoći u sprečavanju previsokog porasta nivoa šećera u krvi posle jela.

Urme takođe obezbeđuju različite antioksidanse koji imaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjeni rizik od određenih bolesti.

Antioksidansi štite ćelije od slobodnih radikala, a urme, u poređenju sa sličnim vrstama voća, kao što su smokve i suve šljive, imaju najveći sadržaj antioksidanasa, flavonida, karotenoida, fenolne kiseline.

Laboratorijske studije su otkrile da su urme korisne za snižavanje inflamatornih markera, koji ukazuju na upale u organizmu ili na bolesti kao što je Alchajmerova.

Jedna studija na životinjama otkrila je da miševi kojima su u hranu dodavane urme, brže uče i pokazuju manje znake anksioznosti u odnosu na one koji nisu konzumirali ovo voće.

Urme su posebno proučavane i zbog njihovog potencijala da olakšaju porođaj.

Konzumiranje ovog voća tokom poslednjih nekoliko nedelja trudnoće može podstaći širenje grlića materice i smanjiti potrebu za indukovanim porođajem.

U jednoj studiji, 69 žena koje su konzumirale šest urmi dnevno tokom 4 nedelje pre termina imale su 20% veću verovatnoću da će doći do porođaja prirodnim putem i njihov porođaj je trajao značajno kraće u odnosu na druge porodilje.

Ipak, nagašavaju stručnjaci, potrebno je više istraživanja da bi se potvrdili ovi efekti.

Urme su izvor fruktoze, koja je prirodna vrsta šećera koja se nalazi u voću. Iz tog razloga, urme su veoma slatke i takođe imaju ukus nalik na karamelu. Čine odličnu zdravu zamenu za beli šećer čak i u receptima za pravljenje slatkiša i slatkih napitaka.

Važno je napomenuti da, iako su urme bogate vlaknima i hranljivim materijama, one su i dalje prilično kalorične i najbolje ih je konzumirati u umerenim količinama.

Urme su ukusna užina, a prilikom pravljenja poslastica, mogu se kombinovati sa orašastim plodovima pa i sa sirevima. Mogu se dodati i pahuljicama, sosevima, prelivima.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay, Freepik


reklama