Uskoro će se znati odakle stiže uvozni med

267

Ministri poljoprivrede članica EU zatražili su da se bolje zaštiti tržište meda kroz transparentnije deklaracije na ovom proizvodu.

Od Evropske komisije se zahteva da revidira zakone o označavanju smeša meda koje se prodaju i tako zaštiti domaće proizvođače i potrošače pri odabiru ovog proizvoda.

Kako je preneo „Evroactiv”, oni su nedavno u Briselu ponovili zahtev koji je upućen još 2020. putem zajedničke deklaracije pozivajući komisiju da preispita evropsku direktivu o medu. Na taj način bi se poboljšala sledljivost, posebno kada se med meša s proizvodom koji se uvozi iz različitih delova sveta.

EU uvozi oko 40 odsto meda iz država koje nisu članice. Najviše iz Kine, Ukrajine i Argentine, jer imaju veoma niske cene za kilogram. U 2021. cena kineskog je iznosila 1,36 evra, a za ukrajinski je tada trebalo izdvojiti 1,89 evra. Cena u Francuskoj je u isto vreme dostizala između 10 i 20 evra. Inače, kad se med uvozi iz samo jedne zemlje, ta informacija o državi porekla mora biti istaknuta na deklaraciji. Međutim, problem nastaje kada je u teglu spakovan med uvezen iz više država jer se tada obično navodi „mešavina meda iz EU” ili „mešavina meda koja nije poreklom iz EU”. U tom slučaju potrošači nemaju punu informaciju o poreklu proizvoda.

Ovaj način označavanja štetan je i za kupce i za proizvođače. „Evroactiv” ističe da je slovenačka delegacija ukazala da trenutna pravila označavanja porekla stavljaju proizvođače iz jedne zemlje u neravnopravan položaj u odnosu na proizvođače smeša. Zbog toga je Slovenija, koju podržava još 19 zemalja članica, pozvala na promenu zakonodavstva EU o medu. Oni predlažu da na etiketi treba da bude navedena svaka zemlja porekla s udelom u smeši. To će povećati profitabilnost sektora i vratiti poverenje potrošača. Istaknuto je da će jačanje zakonodavstva pomoći u borbi protiv prevara, jer je med jedan od najčešće falsifikovanih proizvoda u svetu.

Očekuje se da će predlog revizije direktive biti predstavljen Evropskom parlamentu u martu ove godine.

Na ove informacije reagovao je i Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) koji je saopštio da trenutno ni potrošači u Srbiji, kao ni oni u EU, ne znaju odakle je med koji jedu, jer su se lobiji uvoznika meda u EU odavno izborili da u propise uđu odredbe da se mešavine meda ovako označavaju.

– Ovo je legalan vid očigledne krađe informacija, jer potrošač nema način da sazna odakle je uvozni med u tegli izložen u rafu trgovca – saopštili su iz ove organizacije.

U SPOS-u smatraju da je ovo veliki korak ka realizaciji inicijative Pčelarskog saveza Slovenije, koju podržava i njihov savez, jer će se izmena direktive o medu automatski primenjivati i u Srbiji, čime će biti ojačan pčelarski sektor.

Izvor: Politika

Foto: Envato


reklama