Uskoro nastavak izvoza srpskog meda u Italiju

456

Srpski pčelari planiraju uskoro izvoz još tri-četiri šlepera bagremovog meda u Italiju, a pre nekoliko dana prvi put su na italijansko tržište plasirali 20.880 kilograma, kažu u Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Predsednik te organizacije, Rodoljub Živadinović, kaže za Tanjug da je pre nekoliko dana izvezen jedan šleper sa buradima bagremovog meda u Italiju.

U planu je, kaže, da se za 15 dana izveze još jedan, a potom još dva-tri šlepera, od kojih svaki ima po 20.880 kilograma meda.

Živadinović dodaje da je bagremov med, koji je izvezen u Italiju po ceni od 800 dinara po kilogramu, vrhunskog kvaliteta, da sadrži 43 odsto polena bagrema, a da je zakonski minimum 20 odsto.

On je naveo da je SPOS nedavno uveo Halal standard i da planiraju izvoz na mnoga tržišta u svetu, među kojima je i Kina.

Živadinović je rekao da su u toku pregovori sa Kinom, koja uvozi kvalitetan med, uprkos tome što je veliki izvoznik meda.

– Kina ima pet miliona milijardera koji traže vrhunsku hranu svih tipova. Trenutno pregovaramo da vidimo da ove sezone, ako bude meda, izvezemo u Kinu – kaže Živadinović.

On je naveo da bagremov med čini više od polovine prinosa srpskog meda.

Prethodna sezona je, kaže, bila loša i prinos smanjen za 80 odsto u odnosu na prosek, a ono što se sada izvozi su zalihe meda iz 2019. godine.

– Preostale su male količine meda, upravo ih izvozimo. Čim krene sezona očekujemo da će biti bolje. Najveće tržište za nas je EU, a spremamo se i za arapsko tržiste – poručuje Živadinović.

On je naveo da je u toku velika akcija na suzbijanju falsifikovanog meda na tržištu Srbije.

– Pozvali smo pčelare i potrošače da prijave svaki sumnjivi med. Te informacije prenosimo veterinarskoj inspekciji. Imamo već neke rezultate – kaže Živadinović.

On dodaje da je SPOS dobio prijave o neispravnosti meda za više od 500 maloprodajnih objekata.

– Uvek kada je loša godina falsifikatori to iskoriste i plasiraju falsifikate koji lako padaju na analizi – kaže predsednik SPOS-a.

Foto: SPOS


reklama