Kako se krtole krompira usled visokog sadržaja vode lako povređuju, izložene su napadu bolesti i osetljive su prema izmrzavanju, njihovo bezbedno skladištenje vezano je za mnoge poteškoće. S druge strane, neke sorte posle mirovanja klijaju već na temperaturi preko šest stepeni. Zato u skladištima, u kojima nisu obezbeđeni povoljni uslovi, nastaju veliki gubici krtola namenjenih za jelo, seme ili industrijsku preradu.

Krtole za jelo u dužem periodu čuvanja najbolje se održavaju na temperaturi od tri do pet stepeni i relativnoj vlažnosti vazduha od 87-95 %. Na temperaturi ispod tri stepena skrob se pretvara u šećer, pa krtole imaju sladak ukus. Sladak ukus izostaje na temperaturi od 10 do 12 stepeni, jer se šećer povećanim procesom disanja krtola razlaže ili pretvara ponovo u skrob.

Kvalitetan stoni krompir su krtole svežeg izgleda, dobrog zdravstvenog stanja i jestive vrednosti. Prisustvo svetlosti za vreme čuvanja smanjuje kvalitet krtola za jelo.

Optimalna temperatura za čuvanje semenskih krtola je tri do četiri stepena za većinu sorti. Povoljna relativna vlažnost je oko 90%. Svetlost poboljšava otpornost krtola prema povredama i pospešuje obrazovanje kratkih klica.

Krtole krompira namenjenog industrijskoj preradi čuvaju se na temperaturi od tri do pet stepeni .Visok sadržaj šećera, kao i pojava smeđih pega na krtolama, smanjuju njihovu vrednost kao sirovine za industrijsku preradu.

Izvor: dipl. inž. Snežana Stojković-Jevtić, PSSS Valjevo

Foto: Pixabay