Uspeh srpskih vina na takmičenju u Italiji

6

Veliki uspeh srpskog vinogradarstva i vinarstva Bergamu. U konkurenciji 260 etiketa, vrsta vina od sorti kaberne sovinjon i merlo, Srbija je osvojila devet zlatnih medalja. Naša zlatna vina potekla su iz vinograda Fruške Gore, smederevskih brežuljaka, Župe i Negotina.

U porodici Milanović u Velikoj Drenovi glavni posao, kao i kod mnogih komšija, jeste proizvodnja kvalitetnih loznih kalemova. Dragica i Bojan su otišli stepenik više. Uložili su u vinograd, proizvodnju kvalitetnog grožđa i vina. Trud se isplatio pa je prošlog vikenda stigla zlatna medalja sa prestižnog vinskog takmičenja u Bergamu.

– To nam samo daje satisfakciju da idemo dalje, da širimo proizvodnju jer kvalitetna i dobra vina su rezultat umeća i teškog rada. Vinarija je rezultat dve porodice, moje koja se bavi vinogradarstvom i suprugove koja se bavi kalemarstvom – kaže Dragica Milanović.

Inače, na vinskom konkursu u Bergamu naša vina našla su se ispred mnogih francuskih, španskih i nemačkih vina. Pojedinačno gledajući najviše medalja osvojila je kanadska vinarija čiji je glavni tehnolog poreklom sa naših prostora.

– Vino koje je osvolilo najviše nagrada rađeno je u apasimento stilu, što znači od sušenog grožđa. Takva vina imaju povećanu količinu alkohola i bolju koncentraciju arome. Ja se nadam da bi moja vina mogla da dođu u Srbiju. Moje desertno vino Ajsvan, zato što u Srbiji toga nema. Znam da u Srbiji postoje dobra vina i ovo takmičenje je pokazalo da se u Srbiji rade jako kvalitetna vina – kaže Aleksandar Kolundžić, iz kanadske vinarije „Niagara Falls.

Na konkursu u Bergamu ocenjivalo je 80 sudija. To su bili vrhunski svetski poznavaoci vina, enolozi i proizvođači.

– Ovaj međunarodni konkurs pokazao je da svetski vinari veoma dobro rade na kvalitetu. Tu su najviše pokazale moje kolege i prijatelji iz Srbije koje su osvojile mnogo zlatnih medalja – kaže Boris Gaina, akademik iz Moldavije.

Sudija iz Kine Sun Jie kaže da u Bergamu svake godine otkriju nešto, pojavljuju se nova vina i vinogradari, a da ova godina nije bila dobra u njenoj zemlji.

– Na ovaj konkurs poslata su odlična svetska vina, a posebno smo zadovoljni kvalitetom vina iz istočnih zemalja. Zadovoljan sam i radom simpozijuma na kojem se najviše govorilo o genetici i genetski modifikovanim organizmima – kaže direktor konkursa „Bergamo“ Serđo Kantoni.

Uspeh je utoliko veći jer smo po broju osvojenih medalja na drugom mestu iza neprikosnovene Italije. Inače, na konkurs u Bergamo stigla su vina iz 26 zemalja.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay


reklama