Uz podršku resornog ministarstva u Kraljevcima započeto čišćenje deponije

49

Nastavlja se akcija čišćenja i zatvaranja divljih deponija širom opštine Ruma. Tim povodom državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović posetio je Rumu i zajedno sa čelnim ljudima rumske lokalne samouprave obišao Kraljevce, gde su započeti radovi na uklanjanju divlje deponije.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić je istakla da je naša lokalna samouprava od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobila za ovu namenu sredstva u iznosu od 5.000.000 dinara, ujedno se zahvalivši na velikoj podršci i dobroj saradnji ministarki Ireni Vujović i Ministarstvu zaštite životne sredine.

– Takođe, ovim projektom biće obuhvaćeno i uklanjanje deponije u Dobrincima. Mi kao Opština smo učestvovali sa još dodatnih 5 miliona dinara. Ovo su dragocena sredstva i pomoć zapravo koju već od početka godine dobijamo od Ministarstva zaštite životne sredine. Zaista se trudimo da uredimo našu životnu sredinu, da živimo u jednoj čistijoj i lepšoj sredini, da podignemo svest svih nas o tome koliko je važno čuvati svoju životnu sredinu i koliko je važno pravilno odlagati otpad, bilo da se radi o građevinskom ili komunalnom otpadu. Upravo u razgovoru sa državnim sekretarom dobili smo značajne informacije i savete kako dalje da nastavimo proces saniranja i uklanjanja divljih deponija. Najefikasniji način je nakon uklanjanja deponija da postavljamo i video nadzor što se pokazalo već na samom početku godine nakon zatvaranja divlje deponije u Žarkovcu. Bez zdrave životne sredine nema ni zdravog života – izjavila je predsednica Ćirić.

Državni sekretar Aleksandar Dujanović je istakao da je u poslednje dve godine, kroz saradnju sa lokalnim samoupravama, Ministarstvo zaštite životne sredine očistilo preko 700 divljih deponija, ali i da je ukupan broj deponija u Srbiji nažalost pet puta veći.

– Drago mi je što vidim ovde u Rumi da se stvarno radi i ide se ka tome da se spreči taj veliki ekološki problem. Ruma je pokazala spremnost i da sama rešava ovo pitanje što je za svaku pohvalu. U Srbiji ima preko 3.500 divljih deponija, mi smo u poslednje dve godine očistili više od 700, no, treba da se radi na svesti svakog građanina, da decu od vrtića edukujemo o značaju zaštite životne sredine, a da one starije sankcionišemo za prekršaje. Svakako ćemo Rumi pomoći da obezbedi i kamere i video nadzor, jer se to pokazalo kao učinkovito da se prostor jednom očišćene deponije ne zatrpa ponovo otpadom. Pruzićemo pomoć svima kako bi sprečili nastanak ovakvih divljih deponija, poput ove u Kraljevcima – poručio je Dujanović.

Posle posete Kraljevcima, u Gradskoj kući u Rumi održan je radni sastanak sa državnim sekretarom Aleksandrom Dujanovićem, gde je razgovarano o unapređenju zaštite životne sredine, o zajedničkom preventivnom delovanju Opštine i Ministarstva u svrhu očuvanja okoline, o budućim projektima, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života za sve građane.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine, opština Ruma


reklama