Uz pomoć tegljača poljoprivrednicima u Tarašu skraćen put do njiva

75

Lokalna samouprava u Zrenjaninu obezbedila je brod tegljač koji će u narednom periodu vući skelu kod Taraša sa jedne na drugu stranu Tise. Korišćenje skele umesto puteva poljoprivrednicima skraćuje put do njiva koje se nalaze sa druge strane Tise i do 40 kilometara.

Od kada je Tisa proglašena za međunarodnu plovnu reku, prema propisima, nije dozvoljeno korišćenje sajli u reci, te je onemogućeno i korišćenje skele u Tarašu.

Ova odluka u mnogome je otežala posao poljoprivrednicima iz ovog mesta, koji sa druge strane Tise obrađuju oko dve hiljade hektara zemlje.

– Grad Zrenjanin je do sada izdvajao dva i po miliona dinara za funcionisanje skele u Tarašu. Naravno, grad Zrenjanin će nastaviti da izdvaja sredstva i u ovoj godini jer nam je cilj da stanovnici Taraša budu pre svega zadovoljni i da mogu da obavljaju delatnost sa kojim se bave – kaže Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.

Posle više meseci stiglo je rešenje za problem funkcionisanja skele u Tarašu. Skelu će od sledeće nedelje vući tegljač koji je obezbedila lokalna samouprava.

– Sa brodogradilištem je napravljen dogovor za iznajmljivanje tegljača za ovu godinu. Isto tako smo, kako smo se dogovorili za iznajmljivanje, ušli u razgovore o mogućnosti tehničkog rešavanja same skele, da skela u narednom periodu ili od naredne godine ne funkcioniše po pitanju tegljača nego da ona funkcioniše na osnovu svojih motora – navodi Santovac.

Pripremu tegljača za ovaj posao odradilo je Brodogradilište u Perlezu. Za upravljanje tegljačem biće zadužena dvočlana posada.

– U brodogradilištu „Begej“ u Pelezu urađen je podvodni deo objekta, urađen je propelerski vod, znači osovinski vod sa propelerom. Što se tiče samog objekta, dužine je 19 metara. Brod je pravljen da može da vuče objekte i do 1.000 tona težine, za skelu je više nego dovoljna – kaže Marko Gudović, direktor Brodogradilišta „Begej“.

U Tarašu skela neprekidno funkcioniše od 1887. godine. U toku sezone poljoprivrednih radova, skeledžije su znale da prevuku plovilo i do 50 puta dnevno sa jedne strane Tise na drugu.

Izvor: RTV

Foto: zrenjanin.rs


reklama