Uzgajivači organskih proizvoda u Federaciji BiH traže pomoć nadležnih

6

Predsednik Saveza Organsko FBiH Sejad Herceg izjavio je za Fenu da su organski proizvođači, kao i ostali poljoprivrednici, u ovoj godini pretrpili velike štete zbog najveće suše u BiH u poslednjih nekoliko decenija.

On je precizirao da su svi poljoprivredni proizvođači imali više od 60% štete u proizvodnji, te da nije bilo pošteđeno ni stočarstvo.

– U više navrata smo napominjali da vremenske nepogode najviše sputavaju poljoprivrednu proizvodnju, bilo da su u pitanju poplave, sneg, mrazevi ili suše kao u ovoj godini. Ipak, neadekvatna institucionalna rešenja dodatno otežava posao poljoprivrednicima – istakao je Herceg.

On je dodao da je bez sistemskog pristupa rešavanju problema u poljoprivredi teško očekivati poboljšanje u tom sektoru.

Herceg je uputio apel vlastima na državnom i lokalnom nivou da podrže razvoj poljoprivrede formiranjem razvojno-resursnih centara koji bi aplicirali za sredstva različitih međunarodnih organizacija i fondova.

Podsetio je da trenutno domaći poljoprivrednici zbog nemogućnosti da apliciraju za ta sredstva trpe značajne štete u odnosu na proizvođače iz drugih zemalja.

Zbog toga, ali i zbog nedovoljnih podsticaja, poljoprivrednici nisu konkurentni na tržištu.

– Neophodna je podrška države kroz podsticaje, ali i na druge načine, jer se radi o proizvodnji hrane što bi trebao biti strateški cilj svake države – poručio je Herceg.

Foto: Pexels


reklama