Uzgoj alpskih koza

82
alpine ibex Capra ibex, standing in front of mountain scenery, Switzerland, Alpstein, Altmann When: 12 Oct 2011

Alpska koza ili francuska alpska koza je jedna od rasa domaće koze koja vodi poreklo, kao što joj ime nagoveštava, iz francuskih Alpa.

Mlečnost alpske koze je među najvećim u odnosu na druge vrste jer je pri stvaranju ove rase korišćena upravo metoda selekcije visoke proizvodnje mleka. Mlečnost ove rase je od 500 do 800 litara tokom perioda jedne laktacije koja traje oko 280 dana.

Alpske koze su krupnije životinje, podsećaju na jelena, imaju živ pogled i plavkast nos. Boja dlake može biti siva, bela, crna, riđa, žuta, smeđa ili kombinovana. Prosečna težina ženke je od 60-80 kg, a jarca 80-100 kilograma.

Rasne karakteristike alpske koze: obavezna crna leđna linija, crni donji delovi nogu, taman trbuh, sjajna i kratka dlaka, izostanak malih ili oborenih ušiju, snažni udovi, gruba i robustna građa, velika prilagodljivost na različite uslove gajenja, velika otpornost na bolesti. Sve ove karakteristike objašnjavaju zbog čega Francuska izvozi veliki broj grla ovih koza i zašto se farmeri uglavnom odlučuju za uzgoj alpskih koza.

Jedna od vrsta alpske koze je srnasta alpska koza koja se takođe karakteriše visokom mlečnošću i plodnošću i koja je više nego preporučljiva za gajenje. Tokom desetomesečne laktacije, može da proizvede 600–800 litara mleka. U proseku će ženka dati 1,8 jaradi. Jare za tri meseca dostiže težinu od oko 22 kilograma, dok je težina koze od 55 do 65 kilograma.

Ovo je ranozrela vrsta koza , i mogu se pariti već sa 8 do 10 meseci. Pravilna ishrana koja podrazumeva pašu i dodatne količine koncentrata, omogućiće više nego kvalitetnu i bogatu proizvodnju i osiguraće isplativost investicije.

Ako ste rešili da vaša farma koza kao primarnu delatnost ima proizvodnju sireva, mleka i kozjih mlečnih proizvoda, pored sanske, bele holandske i bele nemačke koze – za uspešnu proizvodnju vrlo je pogodna upravo alpska koza.

Za gajenje koza za proizvodnju kvalitetnih polutvrdih sireva, tvrdih sireva, sireva za rendanje, i sličnih proizvoda, alpska koza se preporučuje jer njihovo mleko ima veći sadržaj mlečne masti i proteina u odnosu na, na primer, sansku kozu.

Najvažnije stavka u budžetu za uzgoj alpskih koza je adekvatna i kvalitetna hrana tokom cele godine. Osim žitarica, sena i koncentrata, kozama je neophodno obezbediti ispašu.

Iako ne traže posebnu hranu, ona mora biti čista i u čistim posudama kao i voda za napajanje. Alpskoj kozi neće prijati česte promene režima ishrane i vrste hrane.

Kvalitetna ishrana posebno je važna za proizvodnju u periodu laktacije i kada su ženke noseće. Ako ste u mogućnosti, zimi dajte kozama mlaku vodu.

Pašnjaci i brst su najekonomičniji izvor hrane kad je to moguće dok je tokom zime seno osnova njihove ishrane. Nekada će biti potrebno da koze hranite žitom, ječmom, raži ili ovasom, u slučaju da stočna hrana nije dovoljno bogata proteinima i neophodnim ugljenim hidratima.

Što se objekata za uzgoj tiče, najvažnije je da prostor ima obezbeđenu opremu za hranjenje i pojenje, da nije podložan vlagi i da u njemu nema promaje. Nemojte držati samo jednu kozu jer su one društvene životinje. Čuvajte makar jedan par. Od dodatnih uslova, važna je ventilacija ali i visoka ograda.

https://youtu.be/LhPM42SdBe0


reklama