Uzgoj gerbera za rezani cvet

1916

Gerber, ili gerbera, je jedna od najpopularnijih vrsta cveća koje se gaji za rezani cvet.

Uzgaja se isključivo u staklenicima i plastenicima sa grejanjem. U pitanju je višegodišnja biljka koja se u proizvodnji koristi jednu do tri godine, ali sa starošću se smanjuje prinos i kvalitet cvetova.

Proizvodnja gerbera nije mnogo komplikovana ako se obezbede specifični uslovi koje zahteva ova biljka. Supstrat u koji se sadi mora da ima pH vrednost 5,5-6,5 i obično je napravljen od mešavine treset-zemlja ili treset- perlit u odnosu 3:1. Sadnja u nivou površine zemlje je prevaziđena zbog opasnosti od bolesti korenovog sistema i nemogućnosti njegovog zagrevanja. Danas se gerber gaji uglavnom u kontejnerima ili na stolovima sa gustinom sadnje 7-8 biljaka po metru kvadratnom.

Najbolje vreme za sadnju je period od aprila do juna zato što se cvetni pupoljci formiraju u vreme kad ima najviše svetlosti, koja je najvažniji uslov za obilno cvetanje. Radi bržeg bokorenja, dve nedelje posle sadnje, potrebno je održavati stalnu temperaturu vazduha i supstrata na 18-22 stepena, a relativnu vlagu vazduha na 80-90 odsto. Zalivanje jako smanjiti kako bi se razvio dublji korenov sistem i da ne bi došlo do njegovog truljenja, a preporučljivo je i blago zasenjivanje mladog zasada. U fazi 3-4 lista pojavljuje se prvi cvetni pupoljak, koji treba odstraniti da bi biljka ojačala.

Od sadnje do prvog obilnijeg cvetanja obično prođe oko tri i po meseca. Posađen u maju i junu, gerber ima glavno cvetanje od avgusta-septembra pa sve do kraja novembra. Posle ovog perioda trebalo bi sniziti temperaturu na 10-12 stepeni i smanjiti zalivanje, kako bi se obezbedio period mirovanja biljke od dva meseca. Kratak dan i zasušivanje pospešuju deobu vršnog dela i tako se formira više cvetnih pupoljaka na jednom busenu. Od polovine februara staklenik se zagreva na 18 stepeni i pojačava zalivanje. Najbolje je zalivanje „kap po kap“, jer može da se dozira ishrana i da se dogreva voda, koja mora da bude zagrejana do temperature vazduha.

Gerber ima velike potrebe za hranivima. Ukupne količine makroelemenata po metru kvadratnom su: 80-110 g azota, 60 g fosfora, 120-180 g kalijuma, 100 g kalcijuma, 55 g magnezijuma. Leti se bere tri puta, a zimi dva puta nedeljno. Prinos cvetova sa jednog busena za godinu dana je 15-25, a po metru kvadratnom može da se ubere 130-180 cvetova.

Izvor: Dragomir Radić/Zdrava Srbija

Foto: Pixabay


reklama