Uzgoj jagoda u zaštićenom prostoru

1496

U blizini većih tržnih centara, posebno u južnijim toplijim područjima, ima ekonomskog opravdanja da se jagoda, a posebno remontantne sorte (mesečarke), gaje u zaštićenom prostoru poput polietilenskih tunela, plastenika i staklenika.

U zaštićenom prostoru je povećana toplota zemljišta i vazduha (viša za 6 – 10 stepeni nego na otvorenom polju), bolje konzervisana vlaga u zemljištu, ranije je kretanje vegetacije, a time i sazrevanje ploda (kod nekih sorti 25 – 30 dana ranije nego na otvorenom polju). Ranijim pojavljivanjem plodova na tržištu postižu se znatno više cene, te uz veće prinose koji su takođe karakteristični za zaštićeni prostor (ponekad i do 40 – 50 odsto), ovaj način gajenja jagode može biti dosta rentabilan, iako nisu mali troškovi oko nabavke materijala za postavljanje zaštićenog prostora.

Gajenje jagode u polietilenskim tunelima sastoji se u postavljanju polukružnih konstrukcija (od drveta ili metala), koje su prekrivene prozračnim belim RUS folijama. Tuneli od plastičnih folija najčešće su široki 1,2 – 3,6 m, a visoki od 0,5 – 1,7 m. Dužina im zavisi od dužine redova. Sadnja živića se obavlja u julu i avgustu. Kod jednorodnih sorti tuneli se postavljaju u februaru, a kod mesečarki pri kraju leta.

Ovaj način gajenja jagode zahteva dobru pripremu zemljišta, pre svega uništavanje korova, jer je u periodu plodonošenja otežana borba protiv korovskih biljaka.

Gajenje jagode u plasteniku je po svemu slično gajenju jagode u stakleniku, osim u materijalu za pokrivanje. Kod oba načina gajenja, konstrukcija može biti: pokretna ili nepokretna, metalna ili drvena. Kod plastenika je pokrivena plastičnim polietilenskim folijama, a kod staklenika staklom.

Plastenici su obično široki 3 – 6 m, dugački 10 – 50 m i visoki 1,5 – 2,5 m.

Gajenjem jagode u stakleniku mogu da se obezbede sveži plodovi jagode u toku čitave godine. Međutim, ovaj način gajenja je relativno skup, zbog veštačkog zagrevanja tokom zime i ima ekonomskog opravdanja jedino za vrlo rane sorte.

U zaštićenom prostoru, pored navedenih načina gajenja, jagoda se može gajiti amaterski u stanu: u saksijama, cevima, buradima, terasastim postoljima, piramidama, sa dvostrukom namenom – dekorativnom i za proizvodnju plodova za potrebe domaćinstva.

Izvor: Seoski poslovi

Foto: Pixabay


reklama