Tikvica (Cucurbita pepo) je toploljubiva biljna vrsta koja je sve popularnija na tržištu, a njen uzgoj nije previše komplikovan ni zahtevan.

Za svoje potrebe možete je gajiti na otvorenom, u bašti, dok se za veće prinose i zaradu preporučuje uzgoj u plasteniku.

Tikvica je jednogodišnja zeljasta biljka. Ima muške i ženske stranooplodne cvetove čije se oprašivanje obavlja pomoću insekata. Jestivi su joj i cvet i plod čija se dužina u zrenju razlikuje u zavisnosti od sorte. Ima dugu puzeću razgranatu stabljiku nalik krastavcu. Širi se po tlu ili se penje po podupiraču.

Što se tiče temperature, tikvice ne bi trebalo sejati na temperaturama koje su manje od 14 stepeni. Ispod 12 stepeni, zaustavlja se rast biljke. Za klijanje i nicanje optimalne temperature su oko 18 stepeni, a za rast i razvoj od 22 do 28 stepeni, uz brigu za dovoljno vlage i redovno zalivanje. U odgovarajućim uslovima, tikvica nikne za tri do četiri dana.

Pošto tikvice razvijaju veliki broj listova velike asimilacione površine, teško podnose sušu i nedostatak vlage u zemlji. Za uzgoj tikvica su najbolja plodna i humusna zemljišta, koja su na jesen dobro pripremljena, što podrazumena đubrenje stajnjakom. Đubrenje đubrivima koja su bogata azotim preporučuje se na proleće.

Tikvice vole svetlost, mada uspevaju i na senovitim lokacijama. Najbolje je sunčano mesto zaštićeno od vetra.

Za gajenje u bašti, tikvice se seju od kraja aprila do polovine maja. Sorte koje su žbunaste, seju se na razmak 120 x 60-80 cm i to u kućice, po tri semenke, na dubini od 3 do 4 cm. Za brže klijanje, preporučuje se držanje semena jedan dan u mlakoj vodi pre setve. Kad posle nekoliko dana niknu, najbolje biljke se ostavljaju, a ostale eliminišu.

Na istoj površini tikvice mogu da se gaje posle četiri godine. Takođe, pretkultura ne sme da joj bude nijedna vrsta iz porodice Cucurbitaceae.

Usev tikvica trebalo bi prvi put okopati onda kad biljke razviju prvi stalni list. Tokom okopavanja, oko biljaka nagrnite vlažnu i rastresitu zemlju. Tako se podstiče rast adventivnih korenova. Okopavanjem se rešavate korova i nanosite potrebno đubrivo dok tlo obogaćujete vazduhom. Obilno zalivanje u vreme donošenja ploda je na pet do sedam dana. Povremeno očistite stabljike tikvice od suvih listova.

Osnovna nega tikvica podrazumeva redovno okopavanje, zalivanje i zaštitu od bolesti i štetočina. Tikvica je inače osetljiva na plamenjaču i pepelnicu pa o tome bi morali da povedete računa.

Tikvice se beru svakodnevno, jer češća berba podstiče biljke na formiranje novih cvetova i oplodnju pa se tako povećava i prinos. Tikvice se skidaju nožem ili makazama. Ako se ostavi da plod preraste 12 cm, može se desiti da izgubi na aromi i ukusu. Jedna biljka može dati 20 do 30 plodova.