Užice izdvojilo 32 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi

128

Grad Užice je u budžetu za 2021. godinu opredelio 32 miliona dinara za subvencionisanje mera u poljoprivredi, što je pet miliona dinara više nego u prethodnoj godini.

Planirano je da pozivi za dodelu subvencija za poljoprivredu budu raspisani u aprilu mesecu.

Prema rečima člana Gradskog veća za privredu i poljoprivredu Slobodana Kuzmanovića, Grad prati potrebe poljoprivrednih proizvođača i u prethodnoj godini najveće interesovanje je iskazano za kupovinu poljoprivredne mehanizacije.

– Prošle godine imali smo 242 korisnika koji su kupili opremu za poljoprivredu. I ove godine u planu su subvencije za kupovinu poljoprivredne mehanizacije, nabavku protivgradne mreže, sistema za navodnjavanje, zatim subvencije vezane za ovačarstvo, govedarstvo i naravno pčelarstvo.

Kuzmanović navodi da je za februar planirano održavanje sednice Saveta za poljoprivredu gde će se sa poljoprivrednim proizvođačima i stručnom poljoprivrednom službom razmatrati ideje i doneti konačne odluke u vezi subvencija.

– Subvencije ćemo deliti tamo gde je to najpotrebnije, gde su naši poljoprivredni proizvođači iskazali najveće potrebe. U ovoj godini izdvojili smo 3 miliona dinara za projekat sa Fondacijom Ana i Vlade Divac. Subvencionisali smo program nabavke profesionalnih plastenika, gde je 26 poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Grada dobilo plastenike u vrednosti od 168 hiljada dinara uz učešće proizvođača od 20 hiljada dinara. Ovo je bila dobra mera i proizvođači su bili zadovoljni – kaže Kuzmanović i dodaje:

– Naši proizvođači su takođe zainteresovani za kupovinu sadnica. Na to su uticali i povoljni uslovi na evropskom tržištu, što se tiče pre svega proizvodnje maline. Imamo i izvoz sveže šljive tako da ćemo u zavisnoti od potreba subvecionisati nabavku sadnica voća.

Kada je reč o privredi užičkog kraja, Kuzmanović je naveo da je privreda ovog kraja veoma razvijena.

– Imamo uspešne privrednike u našem okruženju, to se i vidi prema prilivu sredstava u budžet Grada Užica. Dolaskom auto-puta do Požege, pokušaćemo da dovedemo neke nove investitore. Pre svega mislim na Slobodnu zonu u Sevojnu. Vodili smo razgovore sa prestavnicima i osnivačima Slobodne zone gde postoje grinfild i braunfild lokacije, imamo hale koje su slobodne i pokušaćemo da tu ostvarimo investicije. Grad je uvek tu da pomogne privrednicima. Postoje odluke Grada koje subvencionišu gradnju, tako da ćemo nastaviti i u narednom periodu da pomažemo privredu – rekao je Kuzmanović.

Foto: uzice.rs


reklama