Uzroci opadanja plodova jabuke

144

Pojava opadanja plodova u našim uslovima poslednjih godina je čest fenomen koji se dešava u većoj ili manjoj meri kod svih voćnih vrsta. Najveće štete su na jabuci, gde procenat opalih plodova može da iznosi i do 50%.

Pojava obično počinje oko 15-20 dana pre berbe, zavisno od vremenskih i drugih uslova gajenja. Na opadanje plodova naročito su osetljive sorte ajdared, gala, jonagold i breburn.

Opadanje plodova nastaje usled intenzivnijeg stvaranja biljnog hormona etilena koji deluje tako što aktivira enzime koji utiču na stvaranje apscisnog sloja na peteljci. Samim tim, i svi faktori koji doprinose stvaranju etilena utiču i na izraženije opadanje.

Preopterećanost rodom – usled nepovoljnog odnosa list:plod, snabdevanje plodova ugljenim hidratima je smanjeno. Svi uslovi koji dovode do smanjenja fotosinteze, kao što su preterano jaka letnja rezidba, manjak vlage u zemljištu, napad bolesti i štetočina, doprinose izraženijem opadanju plodova.

Mineralna ishrana – s obzirom na to da kalijum utiče na ubrzan metabolizam biljke i brže dozrevanje plodova, povećana ishrana ovim elementom (fertigacija), kao i narušen odnos K:Mg može da doprinese opadanju.

Temperatura – u periodu pre berbe više temperature doprinose bržem zrenju i stvaranju etilena u plodu.

Izvor: dipl. inž. Milan Tošković, PSSS Prokuplje

Foto: Pixabay


reklama