Veća potražnja i zabrana uvoza iz Turske doveli do nestašice piletine u RS

76

Sve je manje pilećeg belog mesa u frižiderima tržnih centara u Republici Srpskoj. Kupci su u nedoumici i pitaju šta je razlog?

Uzrok nestašice pilećeg belog mesa je zabrana uvoza iz Turske zbog neispravnosti. Јoš jedan razlog za nestašicu je i velika potražnja dolaskom gražana iz dijaspore.

Domaći proizvođači peradi godinama muku muče kako da proizvod plasiraju na tržište. Domaća piletina bila je ispod cene, jer su tržište preplavili proizvodi iz uvoza. Mnogi su odustali od proizvodnje jer se piletina po niskoj cijeni, najviše uvozila iz Turske i Brazila.

Kada je zbog neispravnosti piletine obustavljen uvoz iz Turske, nastala je nestašica na policama.

Tada su domaći proizvođači morali da nadomeste količine i za preradu i za prodaju svežeg mesa. Zbog čega je nedovoljno mesa u marketima – trgovci su uputili novinare da odgovor potraže od distributera.

– Potrošači ne trebaju da budu u panici. Neće faliti pilećeg belog mesa. Iskreno, nismo očekivali baš ovakvu potražnju. Pileći ciklus od jaja do pileta je 60 dana. Ne možemo tu delovati baš brzo. Јa garantujem da ćemo kroz desetak dana, dok se ljudi iz dijaspore vrate i dok prirodno padne potražnja, imati dovoljno robe na policama – objasnio je Velibor Popović, direktor Perutnine Ptuj Srbac.

Međutim, to nije i jedini problem. Građani se žale da cena filea poslednjih meseci vrtoglavo raste. Višim cenama doprinela je i suša koja je prouzrokovala rast cena stočne hrane.

Ipak, višim cenama kumovala je zabrana uvoza neispravnog pilećeg mesa iz Turske koja nikad nije dobila dozvolu za izvoz u Evropsku uniju.

Uprkos tome, na tržište Republike Srpske je meso sumnjivog porekla, zamrznuto pa odmrznuto, stizalo godinama. Primera radi, kilogram felea belog mesa uvozio se po ceni od dva evra. To je domaću proizvodnju bacilo na kolena, a sada je suočena i sa rastom cena sirovina.

– Ono što je sve nas iznenadilo i što je ozbiljan problem su cene sirovina, koje su otišle visoko. Cene kukuruza, npr. sa 300 na 500 maraka po toni. To je jedan razlog zašto su cene više, a ne radi se o nekakvom ekstra profitu. Drugi razlog su niske ulazne cene filea iz Turske, ispod realne proizvođačke cene – dodaje Popović.

Belo meso uvezeno iz Turske trebalo je da služi isključivo za preradu, međutim, nije. Zato su ove godine svi – i nadležni, i proizvođači, sprečili da smrznuti filei iz Turske umesto u preradi, završi na tržištu kao sveži proizvodi, što može da uništi domaću proizvodnju.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže, između ostalog, da ovo jeste promocija domaće proizvodnje, posebno kad su u pitanju proizvodi kojima mogu da zadovolje kvalitet, količinu i cene.

I u narednom periodu, fokus će biti na domaćoj proizvodnji piletine, a ne na uvozu iz drugih zemalja, uveravaju iz Privredne komore. Gotovo svi domaći živinari stočnu hranu sami proizvode ili je uvoze iz Srbije.

Izvor: RTRS

Foto: Pixabay, Unsplash


reklama