Većina Finaca traži ublažavanje strogih propisa o prodaji alkoholnih pića

93

Tri četrvtine Finaca želi da se dozvoli prodaja vina u prehrambenim prodavnicama, pokazalo je istraživanje finskog udruženja trgovaca prehrambenom robom.

Sada u tim prodavnicama mogu da se prodaju samo alkoholna pića sa do 5,5% alkohola, dok se pića sa većim sadržajem prodaju u 370 prodavnica „Alko“ širom zemlje.

Državni monopoli za proizvodnju ili prodaju nekih ili svih alkoholnih pića postoje u svim nordijskim zemljama izuzev Danske.

U Finskoj je monopol „Alko“ počeo da radi 1932. i tokom godina je doživeo mnoge promene. Najveći izazov bila je 1995. godina, kada je Finska ušla u EU i posle čega je monopol na proizvodnju i izvoz uklonjen.

Sledeći korak, mogla bi da bude dozvola prodaje vina sa sadržajem alkohola ispod 15% u prehrambenim prodavnicama, što bi mogla da bude tema pred opšte izbore 2023.

Mišljenja su, što ne iznenađuje, podeljena prema interesima i u pitanju su profitabilnost prodavnica i bojazni na planu zdravlja.

U udruženju smatraju da bi ponuda vina sa sadržajem alkohola do 15% u prodavnicama prehrambenih proizvoda smanjila potrošnju „jačih“ pića, kao i uvoz.

S druge strane, u ministarstvima za socijalnu politiku i zdravlje, kao i instututu za zdravlje i dobrobit, zabinuti su zbog mogućeg rasta broja smrti.

Prema podacima OECD, u 2019, pre pandemije, u Finskoj je prosečna prodaja alkohola bila 8,7 litara po osobi godišnje. U 2020. je otišla na 9,2 litra.

Najviše alkohola je, po podacima OECD, prodato u Letoniji – 12,9 litara po osobi u proseku godišnje, a slede sa po više od 11 litara Češka, Austrija, Francuska, Mađarska, Litvanija i Slovenija.

Izvor: Euroactiv

Foto: Freepik


reklama