Velika potražnja za prasićima uoči Uskrsa

395

Uoči Uskrsa na tržištu u Srbiji primećuje se potražnja za prasićima, za koje proizvođači traže i do 600 dinara po kilogramu, jer ih nema u dovoljnom broju.

Kako piše „Politika“, primetno je i da se na internetu trguje po višim cenama jer prema podacima Sistema tržišnih informacija Srbije dominantna je cena prasadi, na stočnim pijacama, protekle sedmice bila je od 420 do 430 dinara.

Još jedan od pokazatelja da ćemo jesti skupo svinjsko meso i u narednom periodu je i iznenađujuća situacija da se u pojedinim pečenjarama u Srbiji izjednačila cena jagnjećeg i prasećeg pečenja na 2.200 dinara po kilogramu.

U beogradskim radnjama jagnjeće meso s ražnja i dalje je samo za desetak odsto skuplje. U supermarketima za kilogram svinjskih čvaraka trebalo bi izdvojiti i do 2.500 dinara, a za svinjsku pečenicu 3.500 dinara.

Generalni pad količine mesa u maloprodaji industrija očigledno pokušava da nadomesti većom proizvodnjom profitabilnijih suhomesnatih proizvoda. U frižiderima supermarketa čini se da nikada nije bila raznovrsnija ponuda, ima dosta i uvozne robe, a cene su izuzetno visoke, navodi „Politika“.

Za sada ne postoje naznake da bi potrošači pojeftinjenju svinjskog mesa mogli da se nadaju pre jeseni.

Foto: Envato


reklama