Veliki dan za pčelarstvo – u Beogradu se osniva Evropski pčelarski savez

850

Usled mnogobrojnih problema u pčelarskom sektoru Evrope, uzrokovanih najviše pojavom velikog broja falsifikata meda, evropski pčelari su odlučili da formiraju Evropski pčelarski savez, kako bi se pred nadležnim organima adekvatno borili za spas pčelarstva koje je ugroženo.

Pored pčelara, štetu trpe i potrošači meda, ali i evropska poljoprivreda jer joj preti masovno napuštanje pčelarenja od strane razočaranih pčelara, što bi vodilo u drastično smanjenje broja pčela i prinosa u poljoprivredi zbog smanjenog oprašivanja pčelama. Veliki doprinos smanjenju broja pčela daje i učestalo trovanje pčela pesticidima, što je još jedan od razloga zašto je pčelarima neophodna dodatna podrška.

Osnivačka skupština Evropskog pčelarskog saveza (EBA) biće održana u Beogradu 10. februara 2024. godine u 15 časova u Svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma.

Svoje prisustvo na Osnivačkoj skupštini potvrdili su predstavnici saveza i udruženja koji su pristupili EBA i to iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Nemačke, Rumunije, Bugarske, Grčke, Ukrajine, Litvanije, Malte, Irske, Velike Britanije, Italije, Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske…

Svoje prisustvo na Osnivačkoj Skupštini potvrdili su gospodin Ellmann Torsten – predsednik Deutscher Imkerbund e.V. iz Nemačke kao predstavnik svih pčelara Germanskog govornog područja, gospodin Georgi Todorov Tyutyundzhiev iz Bugarske i gospodin Andrii Bazahin iz Ukrajine, koji će kao posmatrači prisustvovati Osnivačkoj skupštini i nakon njenog završetka doneti odluku o pristupanju.

Očekuje se da će sedište EBA biti ustanovljeno na teritoriji EU, gde će se voditi najveća borba za prava pčelara i potrošača.

Evropski pčelarski savez će aktivno saradjivati sa svim pčelarskim organizacijama u Evropi, uz podržavanje svih aktivnosti Svetske pčelarske federacije “Apimondija”, na unapredjenju pčelarstva, uz ukazivanje na lokalne evropske probleme koji se moraju rešavati na evropskom tlu.

Izvor: SPOS

Foto: Amon Willams on Unsplash; Lucas van Oort on Unsplash


reklama