Veliko interesovanje Leskovčana za poljoprovredne subvencije

21

U Svečanoj sali grada Leskovca održana konferencija za medije povodom podsticaja iz oblasti poljoprivrede koje Grad i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sprovode tokom godine. Na pomenutoj konferenciji istaklo se da postoji veliko interesovanje od strane poljoprivrednika za podsticajna sredstva.

Dejan Ranđelović, predsednik komisije za dodelu podsticajnih sredstava, govorio je o konkursu za subencijame preko budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede na teritoriji grada Leskovca koji je završen 4. oktobra tekuće godine.

– Kao i prethodne godine, i ove godine je bilo veliko interesovanje poljoprivrednika. Podneto je 1.067 zahteva, od toga za meru 101, odnosno za nabavku plasteničke folije, priključnih mašina, sadnog materijala, malč folije, sistema za navodnjavanje i drugo, podneto je 1056 zahteva, dok je za meru 301 bušenje bunara podneto 11 zahteva, 7 više u odnosu na prošlu godinu – kazao je Ranđelović i dodao:

– Planira se povraćaj od 30-50% od vrednosti računa bez obračunatog PDV-a, maksimalno 80 hiljada dinara za jednu šifru investicije, za celokupnu meru 101, 160 hiljada dinara, po jednom poljoprivrednom gazdinstvu. Za meru 301, bušenje bunara planira se povraćaj od 30-60% od vrednosti računa bez PDV-a, maksimalno 120 hiljada dinara.

On je govorio je i o merama Ministarstva poljoprivrede.

– Ministarstvo poljoprivrede je u protekle tri godine, zbog velikog interesovanja za mere ruralnog razvoja i očuvanje mladih na selu, dalo mogućnost da mladi poljoprivrednici kroz podršku od strane ministarstva ostvaruju povraćaj sredstava do 75 posto. Veliki broj mladih poljoprivrednika je zaintersovano. Bilo je potrebno da lice koje podnosi prijavu ima minimalno 18, a maksimalno 40 godina, kao i da zahtev koj se podnosi resornom ministarstvu bude na ime nosioca gazdinstva – rekao je Ranđelović i dodao:

– Veliki broj lica sa teritorije Jablaničkog okruga je podnelo zahtev za podizanje savremenih, novih plastenika koji su u funkciji uvođenjem grejanja u plasteničku proizvodnju, pored primarne biljne proizvodnje i za primarnu stočarsku proizvodnju kroz kupovinu nove poljoprivredne mehanizacije, pored svega toga i kroz sektor kupovine kvalitetnih priplodnih grla. 75 posto sredstava je država vratila i avansno uplatila poljoprivrednicima.

Aktuelna mera koju je ove godine ministarstvo realizovalo tiče se uvođenje nove tehnologije i novih mašina u poljopriredu, čime se automatski povećavaju prinosi i za tu meru je sa teritorije Jablanikog okruga podneto stotinak prijava ka resornom ministarstvu. Detaljnom proverom računa i rang listi, odobreno je 15 zahteva. Taj projekat Svetske banke potpisan je za duži period, jer će pored njega biti raspisan poziv koji se odnosi na stočarstvo i ratastvo, dok je prvi javni poziv obuhvatio povrtare, voćare, vinogradare i ljude koji se bave proizvodnjom cveća.

Što se tiče mere “50, 40, 10” i Svetske banke, Ranđelović je rekao da je ona obuhvatala formiranje i podnošenje biznis plana i predračuna, gde se posle izlaska rang liste, podnose planovi i predračuni, od čega 50 % sa obračunatim PDV –om plaća država, 40% od investicije banka sa kojom se sklapa ugovor, krediti su beskamatni od 1%, dok će 10 % od iznosa platiti poljoprivrednik, a investicije su se kretale od 20-50 hiljada evra.

Na konferenciji za medije govorio je i Rade Velinov, šef Odeljenja za privredu i poljoprivredu.

– Ministarstvo za brigu o selu kao što znamo 25.06.2021. godine raspisalo je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu kuće na selu sa okućnicom. Konkurs će trajati do 01.11.2021. godine, odnosno do utroška sredstava. Javni poziv je karakterističan po tome što je raspisan za celu teritoriju Republike Srbije, tačnije, stvorena je mogućnost da neko iz Vojvodine ukoliko je našao kuću na teritoriji grada Leskovca može da konkuriše ovde i obrnuto. Značaj ovog poziva je u tome što se povećava broj stanovnika na selu, smanjuje se prosečna starost i povećavaju se poljoprivredne aktivnosti na selu. Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća mogu da dobiju mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i poljoprivredni proizvođači koji nemaju više od 45 godina. U toku trajanja Javnog poziva bilo je dosta zainteresovanih lica, međutim ukupan broj prijava koji će biti u potpunosti kompletiran i uz pomoć nadležne komisije upućen Ministarstvu je 6. Koristim priliku da u preostalom periodu pozovem sva lica koja ispunjavaju uslove iz javnog poziva da apliciraju po istom – kazao je Velinov.

On je podsetio i da je prošle godine bila velika zainteresovanost za sredstva budžetskog fonda, kada je rađen rebalans i povećana opredeljena suma sa 30 na 34,5 miliona dinara, pa da će se i ove godine, ukoliko za to bude potrebe, ponovo raditi rebalans, kada komisija na terenu izvrši detaljnu proveru prijava.

Gordana Jovanović, član komisije za sprovođenje javnog poziva ispred Gradske uprave, rekla je da je lokalna samouprava jedina bila preduzimljima i na svom sajtu objavila telefon za sve informacije u vezi sa konkursom, a bilo je poziva sa svih strana – Vojvodine, Kragujevca, Beograda i svih okolnih mesta, i svako je dobio pravovremenu informaciju o uslovima konkursa.

– Što se tiče našeg grada, aplicirala je jedna porodice iz Gornjeg Milanovca za jednu kuću u Brestovcu, druga iz opštine Žitorađa za kuću u Brestovcu, i ukoliko Ministarstvo bude odobrilo, imaćemo sugrađane iz tih gradova, ostali kandidati su iz Leskovca konkurisali su za selo Kaštavar, Rajno polje i Turekovac. Njihovi motivi jesu mnogobrojnost članova, zatim da samostalno počnu da zarađuju za porodicu, ima i kandidata koji su se opredelili da bi živeli i radili od poljoprivrede. Grad Leskovac je na čelu sa gradoačelnikom, dr Goranom Cvetanovićem, formirao komisiju da ne bi ljudi koji konkurišu imali dodatne troškove i procenu radili kod registrovanih agencija, to je jedna velika ušteda novca za njih – kazala je Jovanović i dodala da će dve žene, ukoliko država odobri, biti vlasnice kuća.

Foto: Grad Leskovac


reklama