Veliko interesovanje za voće i povrće iz Vojvodine na sajmu „Fruit Logistica“

35

Vojvodina je imala zapažen nastup na vodećem svetskom sajmu za voće i povrće „Fruit Logistica“, koji je od 7. do 9. februara održan u Berlinu.

Domaći proizvođači imali su više od 100 sastanaka sa predstavnicima kompanija iz EU, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i brojnih drugih zemalja.

Ovo je peti nastup vojvođanskih proizvođača na sajmu „Fruit Logistica“ u organizaciji Razvojne agencije Vojvodine (RAV). Ove se godine predstavilo pet kompanija (Agrounija, Ćirić Agro MĐŽ, Copa, Forma BM, Biofarma Šokšić), jedna zemljoradnička zadruga (Agrosoj), i tri poljoprivredna gazdinstva (Nedeljkov, Sweet Blueberry, Grin Company). Proizvođači kažu da su uspostavili brojne nove kontakte i da ukupno imaju oko 80 potencijalno ugovorenih poslova.

Marko Arsenović, menadžer prodaje iz firme COPA kaže da im je „Fruit Logistica 2024.“ jedan od uspešnijih sajamskih nastupa u poslednje četiri godine i da su imali preko 40 organizovanih sastanaka sa dugogodišnjim i potencijalnim partnerima.

– Kako COPA iz godine u godinu raste, tako se i broj naših poslovnih partnera povećava. Srpska jabuka najinteresantnija je kupcima iz Indije i sa Bliskog istoka, ali i iz zemalja okruženja. Jako nas raduje interesovanje novih klijenata za našu jabuku. Na nama ostaje da kvalitetom, kontinuitetom i zalaganjem opravdamo poverenje naših partnera – rekao ke Arsenović.

I Srđan Dakić, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva „Sweet Blueberry“, zadovoljan je nastupom i rezultatima.

– Sajam u Berlinu ove godine opravdao je sva naša očekivanja i pozitivno nas iznenadio brojem posetilaca. Učešće na ovakvoj manifestaciji u potpunosti je opravdavao broj ostvarenih kontakata. Iznenađeni smo brojem zemalja iz kojih su dolazili oni koji su pokazali zainteresovanost za našu robu, ozbiljnost ostvarenih kontakata pokazala se već u prvim danima nakon sajma, a sada za realizaciju moramo sami da se potrudimo – kazao je Dakić.

Naši izlagači predstavljali su svoje jabuke, kajsije, borovnice, batat, lubenice, višnje, luk, šargarepu, kao i organsko voće i povrće. Svi proizvođači koji su išli u Berlin predstavljeni su u zajedničkoj brošuri „Vojvodina Region – Fruit Logistica 2024“.

RAV se vraća organizaciji nastupa na sajmu „Fruit Logistica“ jer okuplja proizvođače, uvoznike, izvoznike, trgovce na veliko i malo i sve druge koji su deo ovog sektora, i nudi mogućnosti za umrežavanje. I ove je godine „Fruit Logistica“ okupila vrhunske predstavnike industrije iz celog sveta. Bilo je 2.770 izlagača iz 140 zemalja sa svih kontinenata, u 26 izložbenih hala.

Foto: RAV


reklama