Veliko trovanje riba u Kolubari

246

Na stotine kilograma ribe potrovano je u reci Kolubari između sela Divci i Slovac kada je u reku, kako tvrde meštani, ispušten amonijak i fekalija sa obližnje farme.

Meštani i vodočuvari satima su iz reke vadili mrtvu ribu, a na lice mesta je izašla policija i inspekcija. Prema nezvaničnim saznanjima, za pomor ribe odgovorna je farma “Stočar” iz Divaca, kojoj nije prvi put da otpad sa farme direktno baca u reku.

– Znamo da su fekalije i amonijak sa farme i ranije ispuštali u Kolubaru, ali nikada nije bilo ovako strašno. Temperature su visoke, vodostaj nizak, a od jutros po reci plivaju mrtve ribe. Od jutros ih vadimo. Ovo je katastrofa – kažu meštani koji su zatekli jezivi prizor.

Za sada se još uvek ne zna koliko je ribe potrovano, s obzirom na to da su prvo stradale ribe u delu reke koji je neposredno najbliži farmi, na potezi između dva sela.

Po prijemu prijave o uginuću ribe u Kolubari, inspekcija za zaštitu životne sredine odmah je reagovala i izašla na teren zajedno sa vodnom inspekcijom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i upravljačem ribarskog područja.

Preduzete su sve mere kako bi se utvrdio uzrok pomora ribe i angažovana laboratorija koja će izvršiti uzorkovanje vode.

Posle izveštaja vodne inspekcije i rezultata sprovedenih analiza vode, inspektor za zaštitu životne sredine postupaće u skladu sa svojim nadležnostima i podneti prijave ukoliko se utvrdi da su aktivnosti pravnih ili fizičkih lica dovele do uginuća ribe.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine


reklama