Apatinski pčelari prošlu godinu ocenili kao prilično lošu

20

Ljudski faktor i loši vremenski uslovi poslednjih godina često stvaraju brojne probleme pčelarima.

Apatinski pčelari prošlu godinu ocenjuju kao katastrofalnu. Napominju da brojni faktori utiču na opstanak i unapređenje pčelarstva, ali je u svemu tome najvažnije podići svest kod ljudi o ekološkom i ekonomskom značaju ove privredne grane.

Destkovani prinosom meda, trovanjem pčela i krađama, paljenjem košnica i pčelinjaka uz znatnu materijalnu štetu, samo su deo problema sa kojima se pčelari gotovo svake godine suočavaju.

Apatinski pčelari, od kojih mnogi žive od ovog posla, prošlu godinu ocenjuju kao dramatičnu. Pčelar Rade Stevanović ističe da je u planu inicijativa kojom bi se dali predlozi nadležnima da bi zakonski bile regulisane nadoknade štete oštećenim pčelarima.

– Na području vagona krajem novembra je zapaljeno 16 košnica, a to su učinila izbegla lica iz Sirije. U decembru je našem pčelaru Ronaldu Rajiću NN lice zapalilo 26 pčelinjih društava kod kanala DTD, a šteta ogromna. Policija je privela dva lica, od kojih je jedno priznalo paljevinu. Međutim, posle toga se dešava da javni tužialc odustaje od službenog gonjenja… Da je neko zapalio ose, stršljenove ili mrave bio bi kažnjen do 2.000.000 dinara, a nama je zapaljeno 500.000 pčela i nikom ništa. Nema kazne. Mi smo ogorčeni i tražimo da svako odgovara za svoje postupke – rekao je Rade Stevanović, pčelar i predsednik DP Dunav Apatin.

Kako je pčela prezimila, da li će neki ostati u pčelarenju ili odsustati znaće se polovinom marta.

– Mi smo takođe na potezu kod Dunava imali nesreću na paši bagrema, a mogu reći da je to bilo strahovito trovanje. Neko nesavesan je tretirao krpelje, pa otrovao pčele… – izjavio je Stevo Orčić.

– Pčelarim od svoje 11 godine, a sada imam 44 i mogu reći sa ovakvim iskustvom da je situacija na pčelinjaku nezavidna. Desetkovan nam je prinos. Od kada sam u pčelarstvu nikada sezona nije bila gora, nego prethodna – rekao je pčelar Tadić Dragan.

Da bi bili na pozitivnoj nuli, iduće sezone očekuju manje kiše i duže pčelinje paše. Apatinsko udruženje pčelara Dunav okuplja najviše pčelara u Zapadnobačkom okrugu, koji raspolažu sa preko 12.000 pčelinjih društava.

Izvor: RTV

Foto: Free Images, SPOS


reklama