U jeku berbe malina, minimalna otkupna cena koju su ponudili neki od najvećih otkupljivača za kilogram ovog voća je 2,50 KM, a malinari su, posle nekoliko godina, donekle time zadovoljni.

Naime, smatraju da, iako im ponuđena cena neće doneti veliku dobit, makar neće biti na gubitku, za razliku od prošle godine, kad je otkupna cena bila 1,5 KM.

– Malinari na neki način mogu biti zadovoljni ovom cenom. U suštini nisu na gubitku – kazao je Ljubiša Alempić, malinar i predsednik Udruženja „Vilamet“, koje okuplja malinare iz Bratunca, Srebrenice i Milića.

On je dodao da je ova godina po malinare generalno bila loša zbog velike količine padavina, a ulaganja i troškovi berbe su, kako kaže, poslednjih godinu-dve porasli.

– U suštini, s ovom cenom malinari nisu u minusu, a nisu ni na nekoj velikoj dobiti, ali je mnogo bolje u odnosu na prošlu godinu, jer kada se uzme cena od 1,5 i 2,5 – razlika je marka. Takva je cena i u Srbiji, s tim da oni organsku malinu dodatno plaćaju – pojasnio je Alempić za „Nezavisne“ i dodao da smatra da cena neće ići iznad dve i po marke.

Bojan Bundalo, malinar iz Bistrice, kod Banjaluke, rekao je da je, u odnosu na prošlu godinu, otkupna cena bolja.

– Cena ide za jednu marku gore. Od te dve i po marke po kilogramu, za berače se da od 0,80 do marke. Samim tim odmah vidite da to nije ta cena koju mi proizvođači možemo da imamo – istakao je Bundalo.

On je dodao da je na hektar maline uložio 2.200 maraka za zaštitu i prihranu.

– Ta cijena je daleko bolja od prošle godine, ali ne može ni ona da nas pokrije i da mi imamo neku dobit. Neka realna cena bi mogla biti tri marke – istakao je Bundalo.

On je upozorio da se na terenu pokazalo da je aktuelno veliko sušenje po malinjacima usled zapuštenosti i razočarenja proizvođača, kao i kiše u maju.

Naglasio je i da je ponuđena otkupna cena dovoljna samo da proizvođač preživi.

Emir Mahmutović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća USK, naveo je da ovom cenom malinari mogu biti zadovoljni.

– Ukoliko je to minimalna cena od 2,5 marke, mislim da je to u redu, da je u odnosu na prošlu godinu mnogo bolje i da bi malinari mogli biti zadovoljni. Mi u USK imamo pola marke podsticaja, tako da izađemo na tri marke i to je sasvim korektno – smatra Mahmutović.

Kako su naveli federalni mediji, kompanija „Herbos Nautre“ iz Sarajeva, jedan od najvećih otkupljivača malina u BiH, objavila je otkupnu cenu ovog voća od 2,50 KM.

Kako su ranije rekli u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, malinari u ovoj godini, osim premije po kilogramu za proizvedenu i prodatu malinu, mogu računati i na regresirani dizel, podsticaje za protivgradne mreže, navodnjavanje, poljoprivrednu mehanizaciju, podizanje višegodišnjih zasada i slično.

Izvor: nezavisne.com

Foto: Facebook, Free Images